Zuid-Korea doodt twee 'infiltranten' uit Noorden

SEOUL, 5 NOV. Zuidkoreaanse militairen hebben vanochtend twee gewapende Noordkoreanen doodgeschoten die nog op de vlucht waren sinds het aan de grond lopen van een Noordkoreaanse onderzeeër aan de Zuidkoreaanse kust op 18 september. Drie Zuidkoreanen, onder wie een kolonel, werden eveneens gedood.

De onderzeeër had volgens Seoul oorspronkelijk 26 mensen aan boord voor een infiltratiemissie, van wie er nu 24 de dood hebben gevonden. Een is gevangen genomen, en een is nog zoek.

Volgens het Zuidkoreaanse ministerie van Defensie werden de twee Noordkoreanen gisteren gesignaleerd bij de grens tussen de twee Korea's, ongeveer 40 kilometer van de plaats waar de onderzeeër aan de grond liep. Leden van een speciale militaire eenheid werden onmiddellijk door de lucht naar het gebied overgebracht, waar de Noordkoreanen uiteindelijk werden gedood. De twee waren gewapend met de M-16 geweren die het Zuidkoreaanse leger gebruikt.

De kwestie van de onderzeeër heeft de spanning tussen de Korea's aanzienlijk verhoogd. Noord-Korea heeft “duizendvoudige” vergelding beloofd voor de dood van zijn manschappen. Zuid-Korea op zijn beurt heeft alle economische en andere hulp aan het noorden, dat te kampen heeft met voedseltekorten, opgeschort. Ook is het werk stilgelegd aan twee moderne kernreactoren die Noord-Korea zijn beloofd in een nucleair akkoord met de Verenigde Staten dat een eind moet maken aan het Noordkoreaanse kernwapenprogramma.

De enige Noordkoreaan die in deze affaire is opgepakt, Li Gwang Su, heeft vorige week op een persconferentie in Seoul gezegd dat de onderzeeër een spionagemissie uitvoerde. Hij zei dat de onderzeeër tweemaal tevoren, in 1995 en eerder dit jaar, een dergelijke missie had uitgevoerd. (AP, Reuter)