Zaïrese president naar Franse Rivièra

PARIJS, 5 NOV. De Zaïrese president, Mobutu Sese Seko, is gisteren in Roquebrune-Cap Martin aan de Franse Rivièra aangekomen. Hij bezit daar een villa, waar hij verder op krachten zou willen komen na zijn behandeling in Zwitserland wegens prostaatkanker.

Na een verblijf van drie maanden aan het Meer van Genève groeiden de protesten tegen zijn aanwezigheid in het land, mede wegens de uiterst luxueuze levensstijl van Mobutu en zijn gevolg. De Zaïrese president logeerde tot gisteren in het hotel Beau-Rivage Palace in Lausanne. De kosten van zijn verblijf bedroegen volgens een medewerker van het hotel bijna een miljoen Zwitserse franken (1,3 miljoen gulden). Volgens de Zwitserse media bezit Mobutu meer dan 4 biljoen dollar (6,8 biljoen gulden) - bijna evenveel als de buitenlandse schuld van Zaïre - op Zwitserse bankrekeningen.

In Frankrijk is Mobutu weer welkom sinds de vorige president, François Mitterrand, tegen het eind van zijn ambtstermijn de bezwaren tegen de aanwezigheid op Franse bodem van Mobutu ophief.

Volgens het Franse dagblad Le Monde, dat enkele artsen citeerde, zou Mobutu's kanker zijn uitgezaaid naar zijn botten en zou de 66-jarige president niet in staat zijn binnenkort naar Zaïre terug te keren, zoals hier en daar gesuggereerd is.

De Zaïrese president heeft laten weten geen verklaringen af te zullen leggen in Frankrijk. De woordvoerster van de Franse president heeft gezegd dat een ontmoeting tussen Chirac en Mobutu niet op het programma staat. Het Franse staatshoofd was gisteren en vandaag in de buurt, in Marseille, voor een topontmoeting met de Spaanse premier Aznar. Wel zal Mobutu waarschijnlijk morgen Raymond Chrétien, de speciale afgezant van de Verenigde Naties, ontvangen. De Canadees zou daartoe naar Frankrijk vliegen.