'Tariefmodel degradeert kabelbedrijf'

DEN HAAG, 5 NOV. Het nieuwe tariefmodel van het Commissariaat voor de Media ontmoedigt de kabelexploitant om te investeren. Het commissariaat is wettelijk niet eens bevoegd de tarieven van kabelaansluitingen te reguleren en heeft de kabelexploitant gedegradeerd tot aanbieders van 'kale' transportcapaciteit.

Dat zegt de Vecai, de vereniging van kabelexploitanten, in reactie op het eind oktober gepubliceerde tariefmodel van het commissariaat. Daarmee kan worden beoordeeld of kabelexploitanten redelijke tarieven berekenen. Programma-aanbieders vinden dat zij aan de exploitanten soms te veel moeten betalen om op de kabel te mogen. Dat heeft de afgelopen maanden geleid tot diverse rechtzaken tussen tv-stations en kabelbedrijven over de toegang tot de kabel en de kosten die daartegenover staan. Het commissariaat is aangewezen tijdelijk te beschikken in dit soort conflicten.

Het commissariaat vindt dat de inkomsten van programma-aanbieders enerzijds en kabelabonnees anderzijds samen niet meer moeten bedragen dan de historische kostprijs van een kabelnet plus een winstmarge van 2 procent. Voor de kabelexploitanten is deze bemoeizucht onaanvaardbaar. Zij menen dat het commissariaat is overgegaan tot een indirecte regulering van de abonnementstarieven.

Kabelexploitanten, die in het verleden uitsluitend als nutsvoorziening werden gezien, proberen hun netwerk steeds meer commercieel te exploiteren. Dat wordt hun mogelijk gemaakt door de op handen zijn de liberalisering van de oude mediawet. Bovendien hebben bedrijven, zoals bijvoorbeeld KPN en Philips, veel geld gestoken in het opkopen van kabelnetwerken. Zij hopen die investeringen terug te verdienen. “Kabelexploitanten zijn bezig met het aanleggen van de zogenoemde elektronische snelweg. De investeringsbereidheid wordt ten zeerste ontmoedigd door een overheidsmaatregel waarin een maximum winstmarge wordt opgelegd,” aldus Vecai. De situatie wordt aan de andere kant nog gecompliceerder doordat tv-stations hun reclame-inkomsten zien teruglopen en naarstig op zoek zijn naar nieuwe inkomsten. In plaats van te betalen voor toegang tot de kabel willen ze betaald worden voor hun diensten. Commissaris D. Benschop van het Commissariaat voor de Media is echter hoopvol. Onlangs liet hij weten dat zijn model eerder tot zelfregulering zal leiden. “Ik verwacht minder conflicten, omdat partijen nu hun grenzen kennen. Kabelexploitanten zullen wellicht minder overgaan tot uitsluiting op de kabel”, aldus Benschop.