President zeven uur onder het mes; 'Operatie Jeltsin is succesvol verlopen'

MOSKOU, 5 NOV. De Russische president Boris Jeltsin heeft vandaag zijn langverwachte hartoperatie ondergaan. De operatie, die vanmorgen om zeven uur begon en meer dan zeven uur duurde, is volgens het Kremlin goed verlopen.

Vanmiddag om één uur werd tussentijds door Jeltsins woordvoerder gemeld dat de ingreep “volgens plan” verliep. “Er zijn geen complicaties.” Anderhalf uur later meldden de persbureaus RIA-Novosti en Interfax op basis van anonieme bronnen in het Kremlin dat de operatie voorbij was en een succes kon worden genoemd. Een duur van zes tot acht uur wordt voor een bypassoperatie zoals die van Jeltsin niet als uitzonderlijk beschouwd.

Jeltsin heeft voorafgaand aan de operatie al zijn bevoegdheden overgedragen aan premier Tsjernomyrdin. “Geen minuut zal het land zonder volledig bevoegde leider zijn. Hij en mijn andere collega's zijn ervaren en betrouwbaar”, schreef hij in een boodschap aan het Russische volk, die bekend werd gemaakt toen hij al onder narcose was.

De bypass-operatie stond zoals eerder aangekondigd onder leiding van Renat Aktsjoerin, een voormalig leerling van de Amerikaanse pionier Michael DeBakey. Het Russische team werd buiten de operatiezaal - zoals het Kremlin onderstreepte - geadviseerd door DeBakey en andere Amerikaanse en Duitse specialisten. Ook premier Tsjernomyrdin en Jeltsins stafchef Anatoli Tsjoebais waren in het ziekenhuis aanwezig.

Een bypass-operatie is in medisch opzicht doorgaans routine, in politiek opzicht was de operatie van vandaag dat echter allerminst. De 65-jarige Jeltsin kampt al langer met hartklachten en is sinds zijn herverkiezing afgelopen zomer nauwelijks in het openbaar verschenen. Zijn afwezigheid heeft in het Kremlin een machtsstrijd aangewakkerd, waardoor niet altijd duidelijk is wie Rusland regeert.

Niet bekend

Dat is echter al een breuk met het Sovjet-verleden, waarin de gezondheidstoestand van 's lands leiders als staatsgeheim werd behandeld. Nog tijdens de verkiezingscampagne dit voorjaar werd de vitaliteit van de president onderstreept.

Begin september, nadat hij voor vier jaar was herkozen, maakte de president uiteindelijk op de televisie bekend dat hij geopereerd zou worden. In de weken daarna is hij in een sanatorium buiten Moskou voorbereid op de operatie.

    • Hans Nijenhuis