Premier van Pakistan van taak ontheven

ISLAMABAD, 5 NOV. De Pakistaanse premier Benazir Bhutto is vandaag op beschuldiging van corruptie, nepotisme en wanbeleid van haar functie ontheven door president Farooq Leghari, een vroegere bondgenoot. De toestand in de hoofdstad Islamabad, waar troepen vannacht naar strategische installaties zijn gedirigeerd, is kalm.

President Leghari stuurde Bhutto weg om dat “het publieke vertrouwen in de integriteit en de eerlijkheid van de regering is verdwenen”. Haar echtgenoot, Asif Ali Zardari, die centraal stond in beschuldigingen van corruptie, is gearresteerd.

Een andere oude bondgenoot van Bhutto, Meraj Khalid (80), is benoemd als interim-premier. De president ontbond tevens de Nationale Assemblée en vier provinciale volksvertegenwoordigingen. Op 3 februari worden nieuwe verkiezingen gehouden.

Bhutto zal naar verwachting bij het Hooggerechtshof beroep aantekenen tegen haar ontslag, twee jaar vóór het verlopen van haar ambtstermijn van vijf jaar, zoals zij dat ook deed toen haar eerste regering zes jaar geleden op soortgelijke beschuldigingen door de toenmalige president naar huis werd gestuurd. Haar Pakistaanse Volkspartij (PPP) kondigde aan dat de partijleiders morgen bijeenkomen om te praten over “het ongrondwettige ontslag van de gekozen regering in het duister van de nacht”. De politie verhinderde vanochtend haar ministers om Bhutto te bezoeken. Volgens een van haar collega's wordt ze kennelijk in haar residentie in Islamabad vastgehouden, en zijn alle telefoonlijnen afgesneden.

In 1990 stond Leghari, toen een van Bhutto's naaste adviseurs, achter de premier. Veel politieke waarnemers hadden verwacht dat zijn loyaliteit hem ervan zou werhouden tegen Bhutto op te treden, maar uiteindelijk zijn de beschuldigingen tegen haar bewind te sterk gebleken. In zijn communiqué deelde hij mee geen andere keuze te hebben gehad dan de constitutionele clausule te gebruiken die hij in 1990 nog kritiseerde, om Bhutto van haar taak te ontheffen.

Oppositieleider Nawaz Sharif, die Bhutto in 1990 als premier opvolgde, maar in 1993 niet tegen haar opgewassen bleek, noemde de maatregelen van de president “een opluchting voor het volk”. Hij toonde zich vol vertrouwen dat hij de komende verkiezingen zou winnen. Het buurland India, dat op zeer gespannen voet met Pakistan staat, heeft rustig gereageerd. (Reuter, AFP, AP)