Overmars terug in selectie Nederlands elftal, Cruijff valt af

ROTTERDAM, 5 NOV. Na een afwezigheid van bijna een jaar is Marc Overmars teruggekeerd in de selectie van het Nederlands elftal dat zaterdag in Eindhoven aantreedt voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales. Bondscoach Guus Hiddink nam ten opzichte van de uitwedstrijd in Cardiff ook Michael Reiziger, Dennis Bergkamp, Johan de Kock, Arthur Numan en Jaap Stam weer op in zijn keurkorps.

Zij waren een maand geleden geblesseerd. Stan Valckx en Jordi Cruijff zijn daardoor afgevallen. Winston Bogarde en Youri Mulder ontbreken wegens blessures.

Na zijn laatste optreden tegen Willem II van afgelopen zondag beschouwde Hiddink linksbuiten Marc Overmars kennelijk weer voldoende in vorm om te worden opgenomen in de selectie van Oranje. De Ajacied speelde zijn laatste interland tegen Ierland in Liverpool, op 13 december van het vorig jaar. Een week later scheurde hij in de competitiewedstrijd tegen De Graafschap een kruisband in zijn knie. Een operatie en een langdurige revalidatie volgden. Lange tijd hoopte hij het EK nog te kunnen halen, maar in mei werd ook hem duidelijk dat zijn aanwezigheid in Engeland onverantwoord zou zijn.

Het is de vraag wat Hiddink met Overmars, die 29 caps en zes doelpunten achter zijn naam heeft staan, van plan is nu Nederland niet meer met specifieke vleugelaanvallers opereert. Als hij al geschikt wordt bevonden om te spelen. Overmars vindt dat hij zowel in de spits, of als halfspeler op de linker- of op de rechterflank kan opereren. Tegen Wales speelde in de tweede helft Clarence Seedorf op rechts. Ronald de Boer, die ondanks de vele positiewisselingen bij Ajax de laatste weken in vorm is, functioneert niet graag zonder een aanspeelpunt voor zich. Hij zal dan ook ongetwijfeld achter Bergkamp of op het middenveld spelen.

Voor de spitsposities deed Hiddink een beroep op Vitesse-speler Roy Makaay die in Wales werd overgeheveld van Jong Oranje. Nadat Dennis Bergkamp wegviel met een blessure, debuteerde Makaay in het A-team. De rol van pinchhitter lijkt weer weggelegd voor Pierre van Hooijdonk. Mits de lange spits, die in onmin leeft met zijn werkgever Celtic, is hersteld van een kuitblessure. Sinds gisteren wordt hij behandeld door de medische staf in Zeist.

Achterin zal Michael Reiziger, gepasseerd bij AC Milan, waarschijnlijk de plek van Ferdi Vierklau overnemen. Zijn maatje Edgar Davids ontbreekt opnieuw. Hij zou alleen beschikbaar zijn als hij verzekerd is van een basisplaats. Maar voor de linkshalfplaats lijkt de selectie van de tactisch sterke Cocu onomstreden. In het centrum van de defensie geeft Hiddink de voorkeur aan de 24-jarige Jaap Stam boven de 33-jarige Stan Valckx. In de teruggekeerde Arthur Numan heeft Hiddink een linksback die voor de geblesseerde Bogarde kan spelen.

De volledige selectie van 18 spelers: Van der Sar, Frank de Boer, Ronald de Boer, Overmars (Ajax), Van Bronckhorst, De Goey (Feyenoord), Cocu, Jonk, Numan, Stam (PSV), Makaay, Vierklau (Vitesse), Winter (Internazionale), Bergkamp (Arsenal), Seedorf (Real Madrid), Van Hooijdonk (Celtic), Reiziger (AC Milan), De Kock (Schalke 04).