Oud-leider van Duitse Hitlerjugend overleden

BERLIJN, 5 NOV. Artur Axmann, de laatste nog levende leider van de Hitlerjugend, is op 23 oktober op 83-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het stadsbestuur van Berlijn gisteren bekendgemaakt. Axmann bracht de laatste dagen van het Derde Rijk door in de bunker van zijn idool Adolf Hitler en was naar eigen zeggen de laatste die de stoffelijke resten van de Führer en diens geliefde, Eva Braun, zag na hun zelfmoord voordat het Sovjet-leger Berlijn bezette.

Na de oorlog legde het internationale tribunaal van Neuremberg hem een gevangenisstraf van drie jaar op. Nadat Axmann deze had uitgezeten, ging hij bij een bedrijf werken in West-Berlijn.

Nabestaanden hebben inmiddels in de Frankfurter Allgemeine Zeitung een rouwadvertentie geplaatst. Daarin prijzen zij Axmann, die in 1945 kinderen van vijftien jaar naar het front stuurde, voor zijn “sociale betrokkenheid die als voorbeeld diende voor de jeugd”. De overledene zou al in familiekring zijn begraven om te voorkomen dat zijn teraardebestelling door neonazi's bezocht werd. (AFP, AP)