Ontslagen na diefstal vracht op Schiphol

ROTTERDAM, 5 NOV. Twaalf medewerkers van het vrachtafhandelingsbedrijf Avia Presto op Schiphol zijn ontslagen wegens diefstal. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf.

Volgens een woordvoerder van de overkoepelende branchevereniging Air Transport Association of the Netherlands (ATAN) is diefstal van vrachtgoed op luchthavens een algemeen probleem. “Het is niet beperkt tot één enkel bedrijf”, aldus de ATAN-woordvoerder.

In 1994 nam de Koninklijke Marechaussee de politietaken op Schiphol over van de toenmalige rijkspolitie. Avia Presto heeft al vanaf 1992 het probleem van de diefstallen door afhandelingspersoneel aangekaart, maar door “de wisseling van de wacht” konden de diefstallen in de bagagekelders pas dit jaar door de marechaussee worden onderzocht. Op verzoek van de marechaussee werden toen verborgen camera's aangebracht. Niet alle ontslagen medewerkers hebben ook daadwerkelijk gestolen. Een aantal mensen wist dat er werd gestolen maar gaf de dieven niet bij de directie aan. Ook zij zijn ontslagen. Volgens de ATAN-woordvoerder wordt nu “de zeer harde lijn” gevolgd. “We accepteren zelfs niet dat iemand een ballpoint of een zakje pinda's meeneemt.” Het werken met verborgen camera's vindt hij een “akelig middel” maar noodzakelijk. De waarde van de gestolen goederen wordt geschat op een miljoen gulden.