Met bypasses kan men weer jaren voort

ROTTERDAM, 5 NOV. De Russische hartchirurg dr. Renat Aktsjoerin leidde vanmorgen het team van twaalf Russen dat de Russische president Jeltsin opereerde. Aktsjoerins leermeester, de Amerikaanse hartchirurg dr. Michael Debakey arriveerde zondag uit Texas in Moskou. Debakey volgde met andere buitenlandse specialisten de ingreep buiten de operatiekamer.

Debakey zei dit weekend dat Jeltsin drie of vier bypasses krijgt in een operatie met een sterftekans van 2 tot 4 procent tijdens de operatie en de daarop volgende weken van herstel. Dat is een iets verhoogde kans, ongetwijfeld veroorzaakt door Jeltsins doorgemaakte hartinfarcten en gemelde orgaangebreken.

Een bypass-operatie verlicht doorgaans de klachten van patiënten met angina pectoris (pijn op de borst bij geestelijke of lichamelijke inspanning) die zo ernstig is dat normale activiteiten onmogelijk zijn. De oorzaak van de benauwdheid en pijn ligt in onvoldoende doorbloeding van de hartspier. Een gezond hart krijgt zuurstofrijk bloed door de kransslagader die uit de aorta ontspringt en zich rond het hart vertakt. Door artherosclerose kunnen die vertakkingen gedeeltelijk dichtslibben. Patiënten met een verstopping in het hardstwerkende linkerdeel van het hart, of mensen met drie of meer vrijwel afgesloten slagadergedeelten hebben het meeste baat bij bypass-chirurgie.

Tijdens een bypassoperatie opent de chirurg de borstkas. Bij conventionele bypass-chirurgie wordt het hart stilgelegd. Circulatie en ademhaling worden tijdens de operatie overgenomen door de hartlongmachine. De chirurg construeert met stukjes slagader uit borstkas of been een nieuwe weg van aorta naar het stroomafwaarts van de verstopping gelegen slagaderdeel.

“Ik blijf niet te lang in het ziekenhuis. Ik denk dat ik snel weer aan het werk zal zijn - op volle kracht,” zei Jeltsin vanmorgen toen hij bij het ziekenhuis arriveerde. Veel mensen passen hun levensgewoonte wel enigszins aan, maar kunnen na zo'n zware ingreep weer tien tot vijftien jaar ongecompliceerd voort. Of Jeltsin tot die groep behoort, zal tijdens de komende een à twee maanden durende revalidatieperiode blijken.