KNVB: amateur mag salaris verdienen

DEN HAAG, 5 NOV. Amateurs in de voetballerij krijgen al jaren betaald. Officieel mag het echter niet. De KNVB stelt voor aan die situatie een einde te maken. Vanaf komend seizoen zou de speler in de hoofdklasse maximaal 15.000 gulden bruto per seizoen moeten kunnen verdienen. Het plafond is 125.000 gulden per club. Voor de lagere afdelingen geldt een afglijdende schaal.

De voetbalbond vindt de huidige situatie getuigen van hypocrisie. Betalingen zijn verboden, maar komen veelvuldig voor. Al dan niet zwart en via allerlei vreemde constructies. Variërend van een inbouwkeuken of een auto, betrokken van de bevriende sponsor, tot wel erg ruimhartige onkostenvergoedingen. Het komt geregeld voor dat spelers ieder seizoen een andere club dienen. Meestal heeft dat te maken met de betere financiële voorwaarden. Officieel mogen spelers wel onkostenvergoedingen krijgen, maar dient de club alles in de boeken te kunnen verantwoorden.

D. Langenbach, portefeuillehouder reglementen van het amateurbestuur: “De maatschappij verandert. Bijna niemand doet tegenwoordig nog iets voor niets. We kunnen twee dingen doen. Of we houden ons strikt aan de reglementen, maar dan dienen we een controleapparaat op te zetten waar je u tegen zegt. Of we staan betalingen toe, naar de richtlijnen van UEFA en FIFA.”

Langenbach verwacht de komende tijd de nodige discussie, alvorens in de voorjaarsvergadering wordt gestemd over het voorstel. Hij kan zich indenken dat niet alle clubs blij zijn met de plannen. De kleinere verenigingen zullen ongetwijfeld bang zijn dat hun beste spelers geld ruiken. “Maar dat is nu ook al zo. Talent houden ze toch niet vast.”

Overigens heeft de KNVB niet de illusie dat bij de invoering van betaling aan amateurs geen geld meer onder tafel zal doorgaan. Langenbach: “Maar ook dat gebeurt in de hele maatschappij.” (ANP)