Italiaanse winkeliers laken belastingdruk

ROME, 5 NOV. Italiaanse winkeliers en andere middenstanders hebben gisteren massaal geprotesteerd tegen de bezuinigingsmaatregelen van het centrum-linkse kabinet. Zij dreigen met een soort belastingboycot als de regering de belastingdruk niet verlaagt en het belastingstelsel versimpelt. Afgelopen nacht bleven overal in Italië in winkels de lichten aan uit protest tegen de regeringsplannen.

Het was de tweede keer dit jaar dat een nationale tax day werd gehouden. De protesten begonnen met een minuut stilte, ter herdenking van de 200.000 winkels en kleine bedrijfjes die volgens de overkoepelende associatie Confcommercio zijn verdwenen sinds 1992. Volgens deze organisatie zijn zij het slachtoffer geworden van de belastingdruk en van een repressief economisch beleid.

“Als de regering ons geen bevredigend antwoord geeft, zullen we zeker niet met onze handen in de zakken blijven staan”, zei Franco D'Amico, voorzitter van de afdeling Rome van Confcommercio. Hij heeft gisterochtend een klachtenlijst afgegeven op palazzo Chigi, het Italiaanse Catshuis. “Als de begroting wordt goedgekeurd, zal 1997 verschrikkelijk zijn”, dreigde hij. De middenstanders vinden dat in de begroting, door het kabinet gepresenteerd als een noodsprong om deelname aan de Economische en Monetaire Unie mogelijk te maken, te veel het accent ligt op belastingverhoging. Zij tekenen ook bezwaar aan tegen de onduidelijkheid over de speciale Eurobelasting die het kabinet wil instellen om het begrotingstekort terug te brengen naar drie procent, de norm voor toetreding tot de EMU.

“Wij vragen veranderingen in de publieke uitgaven, duidelijke uitleg over hoe de Eurobelasting zal werken en meer investeringen ter aanmoediging van de consumptie en modernisering van de middenstandssector”, zei Sergio Billè, de nationale voorzitter van Confcommercio. Billè waarschuwde dat de begroting een dempend effect heeft op de toch al matige groei en de langzaam aantrekkende gezinsconsumptie afremt. Vorig jaar steeg de consumptie met 1,7 procent, dit jaar wordt een stijging van 0,5 procent verwacht.

Minister van Financiën Vincenzo Visco zei dat het kabinet in de begroting al op veel punten tegemoet was gekomen aan de eisen van de middenstanders.

“Als ze Europa niet binnen willen gaan, moeten ze het duidelijk zeggen in plaats van hun toevlucht te nemen tot ongegronde protestmanifestaties”, zei Visco.

De Confcommercio situeert zich politiek gezien centrum-rechts.

De kleinere middenstandsorganisatie Confesercentie, meer links georiënteerd, heeft zich niet aangesloten bij de protesten tegen het beleid van het centrum-linkse kabinet.

    • Marc Leijendekker