IJslands meer stroomt over

ROTTERDAM, 5 NOV. De verwachte overstroming van een meer onder de IJslandse gletsjer Vatnajökull in het zuidoosten van het land is vanochtend begonnen. De enige verkeersweg langs IJslands zuidkust stond rond het middaguur geheel onder water. “Het is een enorme vloed, groter nog dan we verwacht hadden.

Twee uur na het begin werd al 6000 kubieke meter water per seconde afgevoerd'', verklaarde Pall Einarsson van het Seismologisch Instituut van de Universiteit van Reykjavik. Het overstromen van het meer is het gevolg van de eruptie van de vulkaan Bardarbunga in oktober. De afvoer van het water zal volgens Einarsson ongeveer tien uur duren. Het overlopen van het meer, dat volgens het Seismologisch Instituut drie kubieke kilometer water bevat, ging gepaard met een lichte aardbeving. Het water wordt via een ongeveer vijftig kilometer lange 'tunnel' onder de gletsjer afgevoerd naar een onbewoonde vlakte aan de kust.