'Flits-Frits' beschermd tegen rauwe werkelijkheid

ROTTERDAM, 5 NOV. Aan het einde van het werkbezoek aan Spangen gaat het toch nog mis. Nog beduusd over de “armoede” van de negen junks die hij net heeft gesproken, verlaat Frits Bolkestein een afbraakpand in de buurt van het Sparta-stadion. Beneden staat een man in een geblokt blauw shirt de VVD-leider op te wachten.

“Nederland raakt overbevolkt”, oreert de man die ter plaatse als oud-ijzerhandelaar en CD-stemmer bekend staat. “Eerst zaten we tegen de dertien miljoen mensen, nu zijn er al zestien miljoen, en de regering blijft ze maar binnenhalen. Hoe kan dat nou? Ga maar eens naar De Schie (de naburige gevangenis, red.). Tachtig procent is buitenlander.”

Bolkestein, lichte regenjas aan, de kraag enigzins opgezet, probeert er tussen te komen. Maar de man ratelt verder: “Mijn vader is op 59-jarige leeftijd overleden, in 1965. Hij zei toen al tegen mij: wanneer jij straks 65 bent, is er voor jou geen AOW meer.” Bolkestein, opgelucht dat de man even adem moet halen, interrumpeert: “Nee, dat is onzin. Er is voor u en voor ieder ander die ouder wordt AOW. Wij gaan nu naar het Sparta-stadion. Goedendag.”

Maandelijks brengt de Tweede-Kamerfractie van de VVD werkbezoeken. Gisteren waren Rotterdam-Spangen en Rotterdam-Feijenoord aan de beurt. De rauwe werkelijkheid werd sterk gedoseerd door de lokale organisatoren van de VVD-fractie aan de grote leider geserveerd. Confrontaties als hierboven werden liever vermeden. Bolkestein snelwandelde daarom langs het Afrikaanderplein. Door winkeliers werd hij spontaan tot 'Flits-Frits' gebombardeerd. Heroïnehoeren en spuiters die onderdak vonden bij het Leger des Heils, moesten even wat anders gaan doen. In de schoongespoten ruimte van het Leger des Heils kreeg de delegatie de voors en tegens van gereguleerde heroïne-verstrekking aan zwaar verslaafden bijgebracht.

De kennismaking met de werkelijkheid botste een enkele keer met standpunten die de VVD-fractie in de Tweede Kamer inneemt. Bij de Algemene Beschouwingen bijvoorbeeld, twee maanden geleden, stond Bolkestein nog kritisch tegenover een uitbreiding van het aantal Melkertbanen. Maar na een middagje vol winkeliers en huismoeders die meer opzichters op straat en meer pleinbeheerders voor kinderen willen, zegt de VVD-leider: “Meer Melkertbanen? Ik zie geen reden waarom we dat niet zouden doen. Me dunkt dat de gebieden waar we doorheen lopen, veel hebben aan stadswachten. Natuurlijk valt er kritiek op de banen te geven, maar wat is het alternatief?”

Het law-and-order-geloof - voorzover dat binnen de VVD bestaat - had het gisteren eveneens moeilijk. Op straat onderhoudt een huismoeder Bolkestein over de gevolgen van operatie 'Victor', waarbij de Rotterdamse politie op grote schaal drugsoverlast te lijf ging. Heroïnehoertjes die uit de naburige omgeving werden weggejaagd, komen nu naar Spangen. “Ze gedragen zich hier veel agressiever dan onze eigen hoertjes. Die kennen je en gaan opzij als je er in het portiek langs wilt”, zegt de vrouw. Meer repressie is dan ook niet alleen de oplossing, wel opvang door wijkbewoners van hun eigen probleemgevallen. Later bezoekt Bolkestein zo'n opvang, waarbij 'buurtmoeders' negen verslaafden een tehuis bieden in het eerder genoemde afbraakpand. Opnieuw toont de VVD-voorman zich van zijn sociaal-liberale kant. “Het mag eigenlijk niet, want er wordt gedeald en gebruikt. Maar zo blijft de boel wel onder controle. Dat die dame en heren de straat opgaan en ellende uithalen, heb ik liever niet.”

    • Kees Versteegh