EU-trojka mijdt Israel op reis M-Oosten

TEL AVIV, 5 NOV. De trojka van de EU zal volgens diplomatieke kringen in Jeruzalem tijdens haar komende rondreis door het Midden-Oosten Israel mijden. Het bezoek van de drie ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie minister Hans van Mierlo, is gestrand op Israels hardnekkige verzet tegen hun bezoek aan het Palestijnse Orient House.

De Europese Unie staat hierop. Het is diplomatiek gebruik dat in dergelijke gevallen het standpunt van het gastland wordt gerespecteerd.

[Een Ierse diplomaat in Brussel bevestigt dat een bezoek van de EU-trojka aan Jeruzalem “niet voor dit moment” is, aldus onze correspondent in Brussel. Ondanks intensieve contacten is geen van beide partijen van standpunt veranderd. “De EU houdt ferm vast aan het standpunt over Orient House”, aldus de Ierse diplomaat. Ierland is momenteel voorzitter van de Europese Unie, en neemt deel aan de trojka samen met Nederland en Italië. De EU-trojka tracht wel de Israelische minister van buitenlandse zaken David Levy te ontmoeten op de komende economische conferentie in Kairo.

De EU-trojka zal voorts Damascus aandoen, Amman en Gaza waar waarschijnlijk een ontmoeting met PLO-leider Arafat zal plaatshebben, volgens de Ierse diplomaat. Volgens Nederlandse bronnen bestaat er nog geen zekerheid over het reisprogramma en is het zelfs nog niet zeker of het hele bezoek aan het Midden-Oosten wel doorgaat.]

De Europese Unie heeft in juli besloten dat tijdens officiële bezoeken van de trojka aan Israel ook een ontvangst op Orient House in Oost-Jeruzalem op het programma moet staan. Dit standpunt wordt onder andere ingegeven door het feit dat de EU de Israelische inlijving van Oost-Jeruzalem niet erkent en dat stadsdeel als door Israel bezet gebied beschouwt.

Israel daarentegen stelt zich op het standpunt dat zo'n bezoek van de trojka een schending is van zijn soevereiniteit over Oost-Jeruzalem. Ook is Israel van oordeel dat officiële bezoeken van ministers van buitenlandse zaken van de EU of andere landen aan Orient House de Palestijnen sterkt in hun overtuiging dat Oost-Jeruzalem de hoofdstad van de toekomstige Palestijnse staat moet worden.

Diplomatieke kringen in Jeruzalem bevestigden vanmorgen dat er contacten zijn over een ontmoeting van de trojka met de Israelische minister van buitenlandse zaken David Levy in Kairo.

De Britse minister van buitenlandse zaken Malcolm Rifkind heeft de afgelopen dagen tijdens zijn recente “korte werkbezoek” aan Israel Orient House gemeden. Volgens de richtlijnen van de EU verplicht een werkbezoek aan Israel ministers van de EU niet een bezoek te brengen aan Orient House.

    • Salomon Bouman