Duurdere olie speelt British Airways parten

Ook British Airways, gewoonlijk een van de meest winstgevende luchtvaartmaatschappijen ter wereld, moet de hogere olieprijzen bezuren. Het bedrijfsresultaat daalde in de eerste helft van het lopende boekjaar met 2,1 procent tot 512 miljoen pond (1,4 miljard gulden).

Volgens topman Colin Marshall komt dat door een stijging van de brandstofrekening met 51 miljoen pond sterling (142,8 miljoen gulden) en een kostenpost van vijftien miljoen pond (42 miljoen) wegens een dreigende pilotenstaking. Anders had het resultaat 10,5 procent hoger gelegen.

BA doet het niet echt slecht. De maatschappij zag in de periode april-september de winst voor belastingen met 9,3 procent stijgen van 430 miljoen pond in dezelfde periode van 1995 tot 470 miljoen pond (1,3 miljard). De netto winst kwam uit op 390 miljoen pond. De omzet steeg met 9,1 procent tot 4,4 miljard pond (12,3 miljard gulden).