Drie hotelketens fuseren

De hotelketens Ibis, Formule-1 en Etap gaan fuseren. Hierdoor ontstaat een van de grootste hotelgroepen van Europa. In totaal hebben de drie ketens 886 hotels met 76.000 kamers verspreid over Europa. In Nederland bevinden zich twaalf vestigingen met ongeveer 1400 kamers. De nieuw gevormde keten heet Sphère Internationale.

Van de vestigingen in Nederland behoren de meeste hotels tot de Ibis-groep, die van de drie ketens qua comfort en prijs in de als 'economy' gekwalificeerde sector bovenaan staat. Van de nog lager geprijsde Formule-1 hotels zijn er vier in Nederland. Binnenkort opent een vijfde vestiging in Amsterdam.

De nieuwe hotelgroep heeft plannen om het aantal vestigingen in Nederland uit te breiden. Van de nog niet vertegenwoordigde Etap-hotels zullen de komende tien jaar tien tot vijftien nieuwe vestigingen openen. Ook Ibis is op zoek naar nieuwe locaties, voornamelijk in de Randstad.

De drie hotelketens waren al met elkaar verbonden via de Franse moedermaatschappij Accor. Dit bedrijf is met een jaaromzet van ongeveer 30 miljard gulden, 2378 vestigingen met 268.256 kamers in 126 landen en 120.000 personeelsleden verreweg de grootste hotelgroep te wereld.

De fusie heeft geen negatieve gevolgen voor het personeelsbestand in Nederland.