Burgemeester legt omstreden nevenfunctie neer

GRONINGEN, 5 NOV. De Groningse PvdA-burgemeester H. Ouwerkerk heeft de nevenfunctie die hem in opspraak heeft gebracht opgezegd. Hij legt de bestuursfunctie bij de administratiestichting van de Mourik-groep, een aannemersbedrijf uit Groot-Ammers, met onmiddellijke ingang neer.

Hij vindt het vervullen van deze nevenfunctie op zich niet onjuist, maar de discussie die in de Groningse gemeenteraad is ontstaan over het niet melden van deze betaalde bijbaan, hebben hem doen besluiten de functie neer te leggen. Burgemeester Ouwerkerk zal zich morgen nog in de gemeenteraad van Groningen moeten verantwoorden.

Sinds 1994 had hij een bestuursfunctie bij de administratiestichting die de aandelen beheert van de Mourik-groep, zo werd dit weekeinde bekend. “Ik zat eigenlijk op afstand in dit bedrijf”, zegt Ouwerkerk.

Hij zegt zich niet bezig te hebben gehouden met het reilen en zeilen van de Mourik-groep. De verklaring van Ouwerkerk dat hij de nevenfunctie als een privé-aangelegenheid beschouwde en deze daarom niet heeft gemeld, is met verbijstering en ongeloof ontvangen door de Groningse gemeenteraad.

“Ik heb natuurlijk liever ander nieuws”, zegt Ouwerkerk. Hij vindt het “knap lullig” dat hij in opspraak is geraakt door een domme fout. Eén fout, en niet meer dan dat.

“Elke suggestie dat ik aan alle knoppen zat en iedereen kon bedienen is absoluut bezijden de werkelijkheid.” Ouwerkerk erkent artikel 67 van de Gemeentewet te hebben overschreden. Dit artikel schrijft voor een burgemeester al zijn nevenfuncties openbaar moeten maken, zodat de gemeenteraad kan controleren of er sprake is van belangenverstrengeling en of hij er wel tijd voor heeft.

Ouwerkerk kwam in 1980 als burgemeester van Lekkerkerk bij een grote gifgrond-affaire voor het eerst in contact met de Mourik-groep.

Provinciale waterstaat selecteerde dit bedrijf destijds om de vervuilde grond te saneren. “Volgens vriend en vijand heeft het bedrijf in Lekkerkerk goed werk geleverd.”

Ouwerkerk zegt indertijd bevriend te zijn geraakt met de toenmalig directeur F.J. Gaastra. “In de zin van een verhuiskaartje en zo.” De Groningse burgemeester werd in 1994 bij het afscheid van Gaastra gevraagd om een functie te aanvaarden in de administratiestichting. In zijn burgemeesterperiode in Emmen, van 1982 tot 1989, raakte de Mourik-groep betrokken bij het Grote Rietplas-project, een woon- en recreatieproject ten zuiden van Emmen. Ouwerkerk ontkent daarin ten gunste van de Mourik-groep sturend te hebben opgetreden. “Dat ik sinds 1980 wordt onderhouden door de Mourik-groep is onzin.” De Tweede Kamer-fractie van de Socialistische Partij vindt dat Ouwerkerk “op zijn minst” de schijn heeft gewekt van belangenverstrengeling. De SP heeft daarom over de affaire vragen gesteld aan minister Dijkstal (Binnenlandse Zaken) en De Boer (VROM).