Brisac wint Femina prijs

PARIJS, 5 NOV. De Franse schrijfster Geneviève Brisac (45) heeft gisteren in haar land de Femina prijs gekregen voor haar vierde roman Un Weekend de Chasse à la Mère, over een alleenstaande moeder die de voogdij over haar zoon wil krijgen. De Medicis boekenprijs, die ook gisteren werd toegekend, wordt gedeeld door de Belgische Jacqueline Harpman voor haar boek Orlanda en de Fransman Jean Rolin voor L'Organisation.

De Femina, die toegekend wordt door een vrouwelijke jury, is de tweede literaire prijs van Frankrijk, na de Goncourtprijs, die volgende week wordt toegekend. Aan de prijzen zijn geen grote geldbedragen verbonden, maar het gevolg is meestal wel een betere verkoop van het winnende boek.

De buitenlandse Medicis ging naar de Duitse schrijver Michael Kruger voor Himmelfarb en naar de Russische Ludmila Oelitskaja voor Sonietchka. De buitenlandse Femina werd toegekend aan de Spaanse schrijver Javier Marias, voor zijn roman Demain dans la bataille pense à moi.

In Orlanda ziet de hoofdpersoon Aline Berger een droom in vervulling gaan: ze glipt binnen in het bewustzijn van een ander. L'Organisation verhaalt over de deelname van de schrijver aan de maoïstische beweging in de jaren zestig en zeventig.