Beurs wacht op berichten over verkiezingen VS

AMSTERDAM, 5 NOV. In afwachting van kwartaalcijfers van KLM begon de beurs vanmorgen positief, maar afwachtend. Ook de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgden voor voorzichtigheid op het Damrak.

AMSTERDAM Rond het middaguur was de AEX-index 1,98 punten hoger op 583,30 punten, een winst van 0,34 procent. Het aandeel KLM reageerde positief op de kwartaalcijfers, die de luchtvaartmaatschappij tegen het middaguur naar buiten bracht. De resultaten lagen in het midden van de voorspellingen van analisten. Hoewel KLM in de tweede helft van zijn boekjaar een lagere winst verwacht, noteerde het aandeel toch 2 gulden hoger, op 43,90 gulden.

Positieve uitzondering op de beurs was verder het voedingsmiddelenfonds CSM, dat 2,40 gulden hoger noteerde op 94,50 gulden, bij hoge omzetten. Handelaren schreven de plotselinge belangstelling toe aan een koopadvies van Merrill Lynch. Ook de branchegenoten Unilever en BolsWessanen zaten in de lift met drie en negen dubbeltjes koerswinst op respectievelijk 30,30 gulden en 261,30 gulden.

Hunter-Douglas publiceerde omzetcijfers over de eerste negen maanden. De Luxaflex-producent verkocht 9 procent meer dan vorig jaar. Desondanks leverde het fonds 3,70 gulden in op 121 gulden. Ook Koninklijke Olie moest het ontgelden met een verlies van 1,70 gulden op 270,60 gulden.

Ahold ging vanmorgen door met de opmars. Het Zaanse detailhandelsconcern, dat maandag al 1,40 gulden steeg naar aanleiding van de overname in Brazilië, tikte 2,40 gulden verder aan naar een recordkoers van 103,20 gulden. Op de lokale markt liet Endemol dinsdagochtend zestig cent liggen op 55,60 gulden. Polygram, en meerderheidsaandeelhouder Philips, moesten vanmorgen allebei terug, met respectievelijk 1,10 gulden naar 77,50 gulden en en twee dubbeltjes naar 60,10 gulden. Ook op de andere Europese beurzen was de stemming afwachtend.In Londen leverden de aandelenkoersen gemiddeld een half procent in. Frankfurt was vriendelijk, al kijken vooral Duitse beleggers met spanning uit naar het resultaat van de hartoperatie die de Russische premier Jelstin heeft ondergaan.

De Amerikaanse dollar was rond het middaguur onveranderd op 1,6960 gulden. Het pond sterling zette zijn opmars van de laatste weken voort, met bijna twee cent winst op 2,8036. Op de obligatiemarkt daalde het rendement op de tienjarige staatslening licht tot 5,86 procent, in reactie op de tegenvallende Duitse industriële produktie, die in september met 1,8 procent terugliep.

NEW YORK Op de dag voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen deed de effectenbeurs van New York het kalm aan. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 19,76 punten tot 6041,69. Beleggers toonden zich bezorgd over de nieuwe bezetting van het Amerikaanse Congres, waar ook een deel van wordt gekozen.

Vooral als de Republikeinse meerderheid verloren gaat, kunnen de financiële markten reageren. MCI, voor een recordbedrag over te nemen door British Telecom, was hoger. Dat gold niet voor andere telecomfondsen, die door de komst van een grote concurrent moesten inleveren.

TOKIO De beurs van Tokio moest het doen met een kleine daling van de aandelenkoersen. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen kwam uit op 20.592,33. Dat was 40,73 punten lager dan afgelopen vrijdag.