Besi vergroot winst in derde kwartaal

Besi, producent van machines die omhulsels voor halfgeleiders maken, heeft in het derde kwartaal van dit jaar een netto winst geboekt van 6,7 miljoen gulden. Vorig jaar in dezelfde periode noteerde het bedrijf nog een verlies van 7,3 miljoen, veroorzaakt door een eenmalige voorziening van 11,3 miljoen gulden.

Die voorziening hing samen met een optieregeling. Het management van dochter Fico heeft zijn opties in het eigen bedrijf kunnen ruilen voor Besi-opties. Het verschil in uitoefenprijs is volgens de voorschriften ten laste van de winst- en verliesrekening gebracht.

Uitgaande van een een pro forma winst voor 1995 (derde kwartaal) van 4,7 miljoen gulden steeg het resultaat met 43 procent. Het bedrijfsresultaat steeg met 49 procent van 7,6 miljoen gulden tot 11,3 miljoen. De omzet ging met een kwart omhoog tot 110 miljoen gulden.

Besi heeft naast zijn Nederlandse vestigingen ook bedrijven in Zuid-Korea, Maleisië, Hongkong, Japan en de Verenigde Staten. In Maleisië heeft Besi een eigen fabriek, in de VS staat ook een kleine produktievestiging en in Zuid-Korea is een fabriek in aanbouw. In Nederland is het bedrijf gevestigd in Brunssum, Drunen en Zevenaar. Besi telt 1200 werknemers, van wie zo'n 600 in Nederland.

Besi ging eind vorig jaar naar de Amsterdamse effectenbeurs met een koers van 20,94 gulden. Grootaandeelhouder is de Duitse investeringsmaatschappij Berliner Elektro met 58 procent. Het bedrijf staat ook genoteerd in New York en Frankfurt.

De resultaten over de eerste negen maanden laten zich nog moeilijker vergelijken door de overname van Meco International, waarvan de resultaten sinds mei 1995 in de boeken zijn meegenomen. Over de eerste drie kwartalen boekte Besi een netto winst van 30,5 miljoen gulden tegen een verlies van 28,2 miljoen in dezelfde periode van 1995 (pro forma een winst van 19,4 miljoen). Dat verlies in 1995 werd naast de voorziening van 11,3 miljoen gulden ook nog eens veroorzaakt door een last van 44,4 miljoen wegens de aankoop van Meco.