Ahold investeert in Braziliaanse supermarkten

ROTTERDAM, 5 NOV. Ahold neemt een belang van 50 procent in het Braziliaanse supermarktconcern Bompreço. Met de joint-venture in Brazilië geeft Ahold een verder vervolg aan de reeks participaties en overnames die van het bedrijf een wereldwijd opererend concern moeten maken.

Bompreço (10.000 werknemers) is eigenaar van vijftig, meerendeels grote, supermarkten in het noordoosten van Brazilië en heeft een jaarlijkse omzet van circa 1,4 miljard dollar. Bompreço, dat in handen was van de familie Mendonça, is de vierde supermarktketen van Brazilië. Ahold maakte gisteren bekend dat het samen met Bompreço de leidende positie van het bedrijf in noordoost-Brazilië verder wil ontwikkelen, via verbetering van bestaande winkels, de bouw van nieuwe supermarkten en door overnames.

Met de verrassende joint-venture in Brazilië, die door beursanalisten positief werd ontvangen, slaat Ahold een bruggenhoofd op de grootste en meest ontwikkelde markt van Latijns-Amerika. De koers van Ahold, die gisteren sloot op 101,20 gulden, was omstreeks het middaguur met circa 2 gulden gestegen. Sinds het voorjaar steeg de koers van Ahold van circa zeventig gulden tot meer dan honderd gulden nu.

De investering in Brazilië volgt op een reeks van overnames en joint ventures die Ahold eerder dit jaar realiseerde. Met afstand de grootste daarvan was de overname van de Amerikaanse keten Stop & Shop voor 4,8 miljard gulden in het voorjaar. Vorige maand sloot Ahold met een Chinees staatsbedrijf een overeenkomst om gezamenlijk een winkelketen te gaan opzetten. In Thailand, Maleisië en Singapore sloot Ahold joint ventures. Op de Spaanse markt is het Nederlandse concern, na een mislukte poging in de jaren tachtig, sinds kort ook weer actief.

Ahold denkt in Brazilië te kunnen profiteren van de grote markt - 40 miljoen mensen in noordoost-Brazilië - gecombineerd met de relatief hoge groeicijfers. Bovendien is de supermarktbranche in Brazilië nog niet zo ontwikkeld. Ahold wil daar met zijn eigen kennis en ervaring verandering in brengen.

Ahold financiert de aankoop van de aandelen Bompreço, waarmee naar schatting een bedrag van circa 300 miljoen gulden is gemoeid, uit beschikbare middelen. Ahold verwacht dat de investering in het eerste jaar geen effect zal hebben op de groei van de winst per aandeel en vervolgens zal leiden tot een hogere winst.

Ahold koopt de aandelen van de familie Mendonça, de huidige grootaandeelhouder van het beursgenoteerde bedrijf. De onderneming werd in 1935 opgericht. Pas als de overname rond is - naar verwachting voor de jaarwisseling - maakt het Nederlandse concern de definitieve overnameprijs bekend.

Sinds 1982 geeft Bompreço onder de naam HiperCard een eigen creditkaart uit, in combinatie met een spaarprogramma. De creditkaart wordt gebruikt in alle Bompreço-winkels en sinds 1993 in 16.000 andere winkels in noordoost-Brazilië.

Sommige analisten wezen er gisteren op dat Ahold nu ook voor het eerst actief wordt in de verstrekking van consumentenkrediet, een activiteit waarmee het concern geen ervaring heeft.