Winst voor centrum-rechts; Iliescu's partij lijdt nederlaag in Roemenië

BOEDAPEST, 4 NOV. De centrum-rechtse oppositie in Roemenië, verenigd in de Democratische Conventie (CDR), stevent af op een zege in de verkiezingen voor het parlement die gisteren zijn gehouden. De presidentsverkiezingen bleven onbeslist.

President Iliescu, die Roemenië de afgelopen zeven jaar heeft geregeerd, kreeg in een nek-aan-nek-race met de oppositiekandidaat Emil Constantinescu geen absolute meerderheid, zodat de Roemenen over twee weken opnieuw naar de stembus moeten om een president te kiezen.

Volgens de eerste uitslagen van vanochtend heeft de CDR bij de verkiezingen voor de 341 zetels van het Huis van Afgevaardigden en de 143 zetels van de Senaat 30,8 procent van de stemmen gekregen. Slechts 20,8 procent van de kiezers steunde de regerende partij van oud-communisten, de Roemeense Partij van Sociale Democratie (PDSR). De Sociaal-democratische Unie (USD) eindigde met (voorlopig) 13 procent van de stemmen als derde, terwijl haar presidentskandidaat, oud-premier Petre Roman, rond twintig procent van de stemmen kreeg. Als die uitslagen in de loop van vandaag worden bevestigd hebben de Roemenen de eerste machtswisseling sinds de val van dictator Ceausescu tot stand gebracht.

Aanhangers van de CDR vierden de overwinning gisteravond al in het centrum van Boekarest. “Dit zal het gezicht van Roemenië beslissend veranderen”, verklaarde Constantinescu, oud-professor en oud-rector van de universiteit van Boekarest. Volgens de peiling van de staatstelevisie leidde Iliescu in de strijd om het presidentschap met 33 tegen 30 procent, maar twee onafhankelijke televisiestations gaven Constantinescu een kleine voorsprong. De eerste officiële uitslagen gaven Iliescu 31,8 tegen Constantinescu 28,5 procent.

De CDR, een alliantie van vijftien centrum-rechtse partijen, beloofde de kiezers in een 'Contract met Roemenië' snelle hervormingen in de economie en de landbouw, bestrijding van de armoede, investeringen in de infrastructuur en verlaging van belastingen. Het contract moet binnen tweehonderd dagen worden uitgevoerd. Constantinescu speelde hiermee in op de onvrede van veel Roemenen over de langzame hervormingen onder de PDSR-regering, waardoor het land in ontwikkeling ver achterloopt bij landen als Tsjechië, Polen en Hongarije.

Iliescu verklaarde dat “onderhandelingen mogelijk zijn over ieder alternatief”, daarmee zinspelend op een coalitieregering van CDR en PDSR. Maar Constantinescu heeft samenwerking met de oud-communisten uitgesloten. Op grond van de peilingen ligt een coalitie tussen de oppositiepartijen de CDR en de USD meer voor de hand, eventueel met steun van de partij van de Hongaarse minderheid, de UDMR (volgens de peilingen 7,5 procent).

    • Peter ter Horst