Weer olympisch goud Franse bridgers

RHODOS, 4 NOV. Het Franse bridgeteam heeft tijdens de Olympiade op Rhodos zijn titel geprolongeerd. Op Rhodos werd tegenstander Indonesië in een eenzijdige finale over 128 spellen met 358-269 opgerold. Alain Lévy en Hervé Mouïel ontpopten zich als het beste paar van de tiende Olympiade. Zij speelden alle handen. De Fransen lieten zich met hun solide, rustige stijl door geen enkele tegenstander van de wijs brengen.

In de finale hadden ze te maken met een paar dat bridge op identieke wijze benadert, de Indonesiërs Henky Lasut en Eddy Manoppo. Lasut-Manoppo maakten op de laatste spellen evenwel een uitgebluste indruk en waren niet bij machte te profiteren van de kansen die zich ondanks het technisch verzorgde spel van hun tegenstanders voordeden. In de strijd om de derde en vierde plaats won Denemarken van IJsland.

In het vrouwentoernooi toonde het team van de Verenigde Staten in de finale over 96 spellen zich de meerdere over China: 268-198. Canada werd derde door titelverdediger Oostenrijk te verslaan. Het Aziatisch continent heeft met de twee zilveren medailles zijn visitekaartje afgegeven en daarmee de trend binnen het topbridge, een verschuiving van west naar oost, bevestigd.

Topspeelster Ming Sun ziet de bridgetoekomst voor China zonnig in: “We hangen tegen de wereldtop aan, zeker wat het parenbridge betreft.” De 41-jarige Sun, die hoofd is van een communicatieafdeling van een computerfirma in Peking, zet voor bridge alles op het spel: “Mijn eerste man vond al dat kaarten maar niets. Mijn nieuwe echtgenoot heeft er gelukkig minder moeite mee, evenals mijn baas. Die vindt het zelfs prachtig en stimuleert me enorm om nog meer successen te halen.”

Het Nederlandse mannenploeg, die in september de Fransen tijdens een oefenwedstrijd nog een fiks pak slaag had gegeven, speelde geen rol van betekenis op het olympisch toernooi. Nederland eindigde in zijn groep als zevende, bij lange na niet voldoende voor de kwartfinale, waarvoor alleen de bovenste vier in aanmerking kwamen. Naarmate het toernooi vorderde werd meer en meer duidelijk hoe zeer Leufkens-Westra, het beste paar van Nederland, werd gemist. De drie paren die nu speelden, Van der Neut-Paulissen, De Boer-Muller en Westerhof-Jansen, maakten veel te veel onnodige fouten. Haalden Jansen en Westerhof met hun acties soms weer punten terug, de andere twee paren scoorden ook op dit punt een onvoldoende. Vooraf werd geklaagd over de ongelukkige groepsindeling. Nu blijkt dat de twee finalisten uit de andere groep zijn gekomen, kan Nederland zich niet meer achter dat excuus verschuilen.

De vrouwen presteerden naar behoren. Het team verloor in een vroegtijdig stadium een paar en bereikte desondanks de kwartfinale. Daarin werd het uitgeschakeld door de latere olympische winnaar Amerika. Tegelijkertijd met de Olympiade werd op Rhodos ook het eerste wereldkampioenschap voor transnationale gemengde viertallen gehouden. Winnaar werd een Brits-IJslandse combinatie die in de finale Amerika versloeg met 66-55.

De toekomst van het olympisch bridgetoernooi zou weleens een opmerkelijk richting kunnen inslaan. De denksport zit in het voortraject naar een volwaardige acceptatie als olympische sport. De bridgers kregen op Rhodos bezoek van Marc Hodler, vice-president van het Internationaal Olympisch Comité. Hodler verklaarde dat hij goede mogelijkheden zag om bridge en ook schaken op te nemen in de Olympische Winterspelen. De belangrijkste reden zou een praktische zijn: de overvolle Zomerspelen lenen zich nauwelijks meer voor uitbreiding van het aantal disciplines, terwijl de Winterspelen nog ruimte over hebben. Niet duidelijk is wanneer bridge definitief tot de olympische familie gaat behoren. De eerstvolgende Bridge Olympiade, in het jaar 2000 in Maastricht, zal in ieder geval nog als een op zichzelf staand evenement worden gehouden.

    • Jan van Cleeff