VNU positieve uitzondering op rustige beurs

AMSTERDAM, 4 NOV. Het Damrak beleefde vanochtend een uitermate rustig begin. VNU vormde een positieve uitzondering. De Amsterdam EOE-index schommelde tussen de slotstand van vrijdag en een maximale winst van één punt rond het middaguur op 581,80 punten.

AMSTERDAM De aandelenmarkt trok zich op aan het herstel van de obligatiemarkt. De meest courante staatsleningen openden in de min, maar werkten dit verlies in de loop van de ochtend grotendeels weg. De Amerikaanse dollarkoers leverde een halve cent in. Amsterdam trok zich daarvan weinig aan. Op de andere Europese beurzen werkte het dollareffect sterker door. Zowel Londen als Frankfurt en Parijs opende in de min.

Volgens een commissionair wachten beleggers op nieuwe impulsen, zoals de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen op morgen. Met name de toekomstige zetelverdeling zou de stemming op de financiële markten kunnen beïnvloeden. Verder presenteren KLM (dinsdag), Akzo (woensdag) en Unilever (vrijdag) kwartaalcijfers.

Eén van de weinige fondsen die zich enigszins aan de malaise kon onttrekken was VNU. De koers van de uitgever steeg zeven dubbeltjes naar 32 gulden in reactie op de vrijdag aangekondigde samenwerking met het Britse Chrysalis in een nieuwe Europees televisieproduktiebedrijf. Ook lieten beleggers zich leiden door geruchten over een mogelijke verkoop van het belang in de Holland Media Groep. Overigens ontkende VNU plannen in die richting.

De meeste internationals gaven terrein prijs. Koninklijke Olie leverde 2,30 gulden in op 274,40, Akzo vier dubbeltjes op 215,30 en Unilever zeventig cent op 261,50 gulden. Alleen KLM vormde een uitzondering. Het luchtvaartfonds steeg twee dubbeltjes op 41,60 in reactie op nieuwe bezuinigingsmaatregelen.

Bestuursvoorzitter Pieter Bouw zal die plannen morgen bij de presentatie van de halfjaarcijfers bij hoge uitzondering zelf aankondigen. Aandeelhouders speculeren op een 'Boonstra-effect'.

De internationale luchtvaart stevent dit jaar opnieuw af op recordwinst, maar die zal door de hogere brandstofprijzen lager uitvallen dan de verwachte zes miljard dollar. IATA-directeur-generaal Pierre Jeanniot hield het op 5,5 miljard dollar (9,35 miljard). Bij de IATA zijn zo'n 250 luchtvaartmaatschappijen aangesloten, die sinds de ramingen in april de brandstofrekening hebben zien oplopen. Die rekening maakt in doorsnee zo'n 11 procent uit van de totale kosten. Zo zag KLM de nota in het tweede kwartaal met 24 procent oplopen. KLM berekent sinds 1 november de hogere prijzen door, via een toeslag oplopend van 9 tot 23 gulden per enkele reis.

Op de lokale markt steeg Endemol twee kwartjes naar 57 gulden. Vooral particuliere beleggers, die naar verhouding weinig aandelen toegewezen hebben gekregen, toonden belangstelling voor het vrijdag geïntroduceerde fonds.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten ongeveer een halve cent lager geopend. om 10.00 uur werd 1,6975 gulden genoteerd.

TOKIO De financiële markten in Japan waren vandaag gesloten wegens een nationale feestdag.