Twente speelt mentaal sterk PSV in de kaart

ENSCHEDE, 4 NOV. PSV heeft niet veel aanzien buiten Eindhoven en zeker niet in Enschede, waar gisteren nog geen negenduizend toeschouwers naar de nationale subtopper kwamen kijken. In de omgeving van het Diekman-stadion zorgen supporters van Ajax en Feyenoord twee keer per jaar voor een rellerige sfeer.

Maar als de fans van PSV op bezoek komen, kan de Enschedese politie rustig achterover leunen. Vijf bussen met nog geen honderd supporters begeleidden het geplaagde elftal van het zuiden naar het oosten des lands. PSV won de uitwedstrijd tegen FC Twente met 2-1 en behield de koppositie in de eredivisie.

Na afloop spraken de PSV'ers over een revanche voor de uitschakeling in het Europa Cup 2-toernooi. Drie dagen na de kater tegen Brann Bergen had PSV het geluk aan haar zijde, het fortuin waaraan het tegen de Noorse dreumes nog zo ontbroken had. Trainer Advocaat, die donderdag bij herhaling over pech had gesproken, sprak in Enschede na afloop niet over geluk. “Ik was nieuwsgierig hoe de spelers de problemen hebben opgepakt en ze hebben me niet teleurgesteld.”

PSV mist de grote supportersschare en ook de uitstraling van de traditionele topclubs uit Amsterdam en Rotterdam. Een uitwedstrijd van de Philips Sport Vereniging heeft nooit een volksverhuizing teweeggebracht. PSV roept bij de neutrale toeschouwer geen overdreven emotionele gevoelens op. Hoeveel import-Brabanders er momenteel ook spelen, de geur van provincialisme zal de Eindhovense club nooit meer verlaten. Prachtige voetballers als Jonk, Nilis en Cocu zijn bescheiden persoonlijkheden, die zich in Eindhoven uitstekend thuis voelen.

Het gelijkspel tegen Brann leidde tot meewarige reacties over de mentale zwakte van de PSV'ers. 'Ze kunnen misschien aardig voetballen, maar op het beslissende moment laten ze het afweten', klonk het vanuit de Randstad. Terwijl Ajax en Feyenoord de afgelopen jaren op de Europese velden furore maakten, teert PSV nog steeds op het internationale bekersucces van 1988. Sindsdien beperken de successen zich tot een paar landstitels en enkele nationale bekerzeges.

Het kampioenselftal van weleer bestond uit mannetjesputters als Gerets, Lerby en Van Breukelen. De kampioenskandidaat van dit moment bestaat bijna geheel uit technisch geschoolde spelers, die liever niet horen dat ze een over-mijn-lijk-mentaliteit ontberen. Matchwinner Jonk: “Ik vind het allemaal slap gelul als ons wordt verweten dat we niet kunnen knokken. Je kunt helaas niet elke wedstrijd beslissend spelen. We proberen zo snel mogelijk door te schuiven, daardoor geef je achterin wat ruimte weg. De ene keer kost je dat een goal, de andere keer niet. Voetbal blijft toch iets mysterieus.”

Jonk zette tegen FC Twente op voorbeeldige wijze de lijnen uit. Zijn samenspel met topscorer Nilis is een lust voor het oog. Het tweetal weet elkaar bijna blindelings te vinden, vooral als de tegenstander een paar meter ruimte weggeeft. Tegen Twente konden Nilis en Jonk de show stelen, nadat ze vorige week nog waren vastgelopen op een muur van Noorse verdedigers. De twee vedetten van PSV kregen na de wedstrijd tegen Brann het verwijt dat ze hun team niet voldoende op sleeptouw hadden genomen. Vooral Jonk reageerde gisteren vol onbegrip. “Ik heb donderdag ook goed gespeeld, maar ik ben nu eenmaal geen speler die vaak scoort.”

De Noren bleken een stuk stugger dan de Tukkers, die op grond van het aantal kansen een gelijkspel hadden verdiend, maar de nederlaag ook een beetje aan zichzelf te wijten hadden. Ze verzuimden het aanvallende spel van de eerste helft voort te zetten en gokten te veel op een gelijkspel. Twente bood PSV de gelegenheid revanche te nemen, zoals de meeste Nederlandse tegenstanders het elftal van Advocaat in de kaart spelen. PSV is gebaat bij een open wedstrijd en profiteert in de nationale competitie bijna wekelijks van opponenten die met open vizier ten strijde trekken.

PSV toonde gisteren de veerkracht die het dit seizoen hard nodig zal hebben om Ajax en Feyenoord voor te blijven. Volgens Advocaat hadden zijn spelers aangetoond dat ze mentaal veel sterker zijn dan menig criticus heeft gesuggereerd. “We hadden nauwelijks tijd om de wonden te likken en als je dan drie punten pakt bij een lastige ploeg als FC Twente, dan heb je het gewoon heel goed gedaan.”

    • Jaap Bloembergen