Tweede-Kamervloer loopt onder water

DEN HAAG, 4 NOV. “Je zag hier het pleintje gewoon op en neer golven”, zegt een woordvoerder van de Tweede Kamer. Hij wijst op een opengebroken stuk bestrating bij de VIP-ingang aan de achterkant van het Kamergebouw. De zwarte kunststoffen leiding met een doorsnee van zestien centimeter ligt er los bij. Een paar mannen van de 'lekkendienst' trekken aan de slang. Er stroomt nog een paar liter achterbleven water uit de slang.

De “uit zijn mof geschoten” leiding heeft gisteren driehonderdduizend liter water over het plein en de Kamer verspreid. Door de kieren drongen water en zand bij het poortje aan de Hofplaats de onderste geelten van het gebouw van de Tweede Kamer binnen. De beveiliging van het gebouw zag om half zes in de morgen water aan alle kanten binnengutsen. Het duurde bijna anderhalf uur voordat het Duin Waterbedrijf de hoofdkraan vond en wist dicht te draaien.

Inmiddels was ongeveer zeventienhonderd vierkante meter Kamervloer bedekt met een laagje water dat in de Schepelhal een hoogte van dertig centimeter bereikte. Het daar gelegen Kamerstukkenarchief stond volledig blank. De onderste rijen Kamerstukken en wetsvoorstellen waren tot een natte pap verworden.

“Er liggen daar geen unieke stukken. Het is een soort magazijn van stukken die voor het dagelijks gebruik daar kunnen worden opgehaald”, zegt de Kamerwoordvoerder. Het archief zal worden verhuisd en gedroogd. Dit gedeelte van de Kamer is ongeveer een half jaar geleden geopend en verbindt het nieuwe gedeelte met de oude vergaderzaal.

De brandweer heeft gisteren vijf uur gepompt om het water van “de gigantische overstroming” weer naar buiten te werken. De laag zand en modder moest echter gisteren en vandaag nog met dweilen en zwabbers worden verwijderd. Speciale schoonmaakbedrijven zijn ingehuurd om het gebouw voor vandaag een enigszins normaal aanzien te geven.

De vergaderzalen en de plenaire zaal hebben niet te lijden gehad van de gesprongen leiding, omdat die op hogere verdiepingen liggen. Enkele roltrappen waarmee de zalen moeten worden bereikt waren vanmorgen nog wel buiten werking. De marmeren vloeren, het meubilair en het archief hebben een forse waterschade opgelopen.

Hoe groot de schade is kon vanmorgen nog niet worden gezegd, maar waarschijnlijk zal die wel in de tonnen lopen. “Maar”, zegt de woordvoeder, “de werkzaamheden in de Kamer hebben vandaag op geen enkele wijze te lijden van de losgeschoten leiding.” Vandaag wordt er vergaderd over de aanleg van de hogesnelheidslijn.

Het stukje plein bij het poortje dat het Binnenhof met de Hofplaats verbindt ligt er nog opengebroken bij. De drie meter diep gelegen leiding zal weer worden vastgekoppeld en ingegraven. Het golvende pleintje zal deze week weer glad worden gestreken. Het Duin Waterbedrijf onderzoekt hoe het voorval heeft kunnen plaatsvinden.