Thomas Enqvist zonder setverlies winnaar in Bercy

ROTTERDAM, 4 NOV. Jevgeni Kafelnikov won in juni het grand-slamtoernooi in Parijs op het gravel van Roland Garros. Gisteren had hij in dezelfde stad de kans het indoortoernooi in sportpaleis Bercy op zijn naam te schrijven. Maar de Rus was niet opgewassen tegen de Zweed Thomas Enqvist, die het hele toernooi geen set afstond. Enqvist won in negentig minuten met 6-2, 6-4 en 7-5.

De tweede tegenslag voor Kafelnikov volgde enkele uren later. In de finale van het dubbelspel verloor hij met de Tsjech Daniel Vacek van het duo Paul Haarhuis-Jacco Eltingh. Zij wonnen met 6-4, 4-6 en 7-6. De tiebreak was met 7-2 voor de Nederlanders, die zaterdag ook al met een tie-break hadden afgerekend met hun rivalen uit Australië, Mark Woodforde en Todd Woodbridge.

Enqvist, voor Parijs dertiende op de wereldranglijst, passeert door zijn toernooizege Richard Krajicek op de ranglijst. Enqvist staat nu achtste, Krajicek negende. De beste acht spelen over twee weken in Hannover. Krajicek kan zijn positie nog verbeteren bij toernooien in Stockholm (deze week) en Moskou (volgende week). Kafelnikov steeg door het bereiken van de finale naar de derde plaats op de ranglijst. Hij passeerde Boris Becker.

Enqvist gaf in sportpaleis Bercy in het hele toernooi geen set uit handen. Op de finale kwamen slechts 8.000 toeschouwers af. De mooie hal zat amper voor de helft vol. Het toernooi raakte deze week in het begin grote namen als Sampras, Becker, Chang, Muster, Ivanisevic en Krajicek kwijt. De toeschouwers zagen een teleurstellende eindstrijd, die volledig door Enqvist werd gedicteerd. De Zweed, die in de kwartfinale Stefan Edberg en in de halve finale Magnus Gustafsson versloeg, snelde in 21 minuten naar de eerste setwinst. Pas bij 4-0 kon Kafelnikov serieuze tegenstand bieden. Na 81 minuten was het ongelijke duel beslist.

“Als ik goede slagen liet zien, waren die van hem nog beter. Van het eerste moment kreeg ik geen enkele kans naar het net te komen. Hij zat direct bovenop me”, zei de vermoeide Kafelnikov, die daarna nog een dubbelspel moest afwerken.

“Ik kon niet verliezen”, zei Enqvist met veel zelfvertrouwen. Enqvist haalde in zijn loopbaan tien keer een finale. Negen daarvan wist hij te winnen.

In Chicago verraste Jennifer Capriati de nummer één van de wereld, Monica Seles, in de halve eindstrijd. Capriati, weer terug na een lange afkickperiode, won met 6-3 en 6-3. In de finale kwam ze tekort tegen de Tsjechische Jana Novotna.

Seles zei na haar nederlaag tegen Capriati dat ze nog wel tien jaar door zou willen spelen. “Ik word in december 23, heb intussen ook nog eens dertig maanden gemist. Ik heb nog veel in te halen”, zei de Amerikaanse.

Conchita Martinez won het tennistoernooi in Moskou. In de finale versloeg de Spaanse de Oostenrijkse Barbara Paulus in drie sets.