Tennisbond verkoopt een week

De Nederlandse tennisbond heeft een week verkocht voor een bedrag van naar verluidt drie tot vier miljoen gulden. Op de tenniskalender zijn de toernooien van Halle en Rosmalen van datum verschoven. Halle wilde graag een week eerder, omdat het toernooi verwacht dan meer topspelers te kunnen contracteren.

Beide toernooien worden op gras gespeeld en zijn voor de topspelers onderdeel van hun voorbereiding op Wimbledon. Spelers als Boris Becker en Richard Krajicek spelen vrijwel nooit in de laatste week voor Wimbledon. Tot dit jaar was Rosmalen de week na het grand-slamtoernooi in Parijs. Daarna volgde Halle, de week daarop begon Wimbledon. Volgend jaar is de volgorde Parijs, Halle, Rosmalen, Wimbledon.

Het bod van Halle lag er al jaren, maar twee jaar geleden zei voorzitter Ruurd de Boer nog in deze krant: “Geen denken aan. De baten op lange termijn zijn veel belangrijker dan de winst op korte termijn.”

Waarom is de tennisbond van mening veranderd?

De Boer: De meningen waren verdeeld. Maar er is lang over gepraat en er is een aantal redenen te geven. Ten eerste hebben we de afgelopen jaren gemerkt dat de spelers die we als publiekstrekkers hadden vastgelegd telkens ver kwamen in Parijs. Dit jaar won Kafelnikov op Roland Garros en kwam hij vervolgens niet naar Rosmalen, de reden kun je zelf invullen. Daarom is voor ons een week later misschien wel beter.

Ten tweede hebben we nu het vrouwen- en het mannentoernooi in dezelfde week, waardoor we het publiek iedere dag een mooi programma kunnen aanbieden. Ten derde was het aanbod van Halle financieel interessant. De partners in dit toernooi, de tennisbond en het Autotron, zullen de winst investeren in het toernooi. Bijvoorbeeld in de aanleg van extra banen.

Het lijkt wel alsof de nieuwe week beter is dan de oude week. Waarom wilde Halle dan zo graag ruilen?

In Duitsland draait heel veel om de deelname van Becker. En die speelt nooit in de week voor Wimbledon.

Datzelfde geldt voor Krajicek. Doet hij mee in Rosmalen?

We hebben vandaag een vergadering over het toernooi. Het bureau Advantage zorgt voor het spelersveld. De deelname van Krajicek zou op problemen kunnen stuiten, want hij moet dit jaar als Wimbledon-kampioen op maandagmiddag het toernooi openen. Maar we kunnen misschien de finale wel op zaterdag spelen.