SCHUUR EN KRALL

Diana Schuur: Love Walked in (GRP 98412). Diane Kral: All for You (Impulse 11642). Distr. MCA.

De Amerikaanse zangeressen Diane Schuur en Diana Krall brengen allebei een ode aan een dode held(in), passen beiden min of meer in het vakje 'jazz', maar verder zijn er veel verschillen.

De blinde diva Diane Schuur maakte minstens tien platen, won er twee Grammy's mee maar is desondanks in geen enkel naslagwerk over jazz of pop te vinden. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat Schuur het beste past in het 'Carré-circuit', het theater voor het grotere gebaar. Love Walked in is opgedragen aan Dinah Washington maar je denkt soms ook aan Barbra Streisand. Schuur kan een flinke stem opzetten, haar hoge uithalen zijn soms spectaculair. Terecht heeft ze dus een groot orkest achter zich, met af en toe een jazzy solo, bijvoorbeeld van saxofonist Pete Christlieb.

De veel jongere Diana Krall is meer een knusse club-zangeres. Haar derde cd All for You, met Russell Malone gitaar en Paul Keller op bas is bedoeld als eerbewijs aan het trio van pianist/zanger Nat King Cole. Diens grote hits worden vermeden, het repertoire valt uiteen in gezellige meezingers als Hit that Jive Jack en meestal langzame liefdesliedjes. Dat Krall in sommige daarvan, You call it Madness en I'm Thru with Love bijvoorbeeld, een beetje op Peggy Lee lijkt is natuurlijk geen bezwaar. In If I had you speelt de Brit Benny Green piano, in de andere twaalf stukken begeleidt Krall zichzelf meer dan adequaat.

    • Frans van Leeuwen