Saxofoon

Arno Bornkamp, Ivo Janssen: Hot Sonate! (Vanguard, 99092)

Zo hot als de titel Hot-Sonate, een werk van Erwin Schulhoff, doet vermoeden, klinkt de recente cd van Arno Bornkamp (saxofoon) en Ivo Janssen (piano) niet, maar een aangename swing zit er wel in. Sonate en jazz zijn niet meteen grootheden die vanzelfsprekend met elkaar worden verbonden. Toch is dat wat Schulhoff - een recent herontdekte joods-Tsjechische componist die in 1942 in een concentratiekamp overleed - in dit werk, en in veel andere muziek, heeft geprobeerd.

Hij slaagde daar voortreffelijk in. De Hot-Sonate is dan ook veel meer dan een klassiek werkje met wat jazzy franjes, zelfs al is er zelden sprake van een extatische agressie. Voorzover die al wordt nagestreefd, klinkt die overigens eerder in de bij vlagen hamerende pianoklank, dan in de vaak ronde saxofoontonen.

Bornkamp en Janssen zijn op deze cd volledig aan elkaar gewaagd. Bornkamp speelt puntig waar nodig en maakt mooie, weke tonen wanneer de klank melancholisch hoort te zijn. Janssen begeleidt helder en precies en laat zich af en toe nadrukkelijk gelden.

De ritmische afwerking, de details in de dynamiek en de subtiele samenwerking tussen saxofoon en piano getuigen van het plezier waarmee Bornkamp en Janssen deze cd gemaakt moeten hebben. Het repertoire is goed gekozen. Dat alle vijf componisten op deze cd (behalve Schulhoff zijn dat Von Brock, Husa, Mihalovici en Takacs) in het begin van de 20ste eeuw opgroeiden in Midden Europa zorgt voor samenhang.

    • Paul Luttikhuis