Restauratie grafmonument Van Oranje

DELFT, 4 NOV. Vandaag begint de grootscheepse restauratie van het grafmonument van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk van Delft. Vier deskundigen zullen vier jaar bezig zijn om het monument, dat ernstig in verval is, te redden. De restauratie kost 5,5 miljoen gulden. Twee jaar onderzoek ging aan de restauratie vooraf.

Het marmer is aangetast door zouten, waarschijnlijk omdat het met de verkeerde schoonmaakmiddelen behandeld is. De centrale figuur in het monument, de faam, hangt aan staalkabels om te voorkomen dat hij naar beneden valt. Het monument verpulvert langzaam. Tijdens het eerste jaar van de restauratie zullen de onderzoekers het graf uit elkaar halen en in baden schoonspoelen.

Het grafmonument werd in opdracht van de Staten-Generaal tussen 1614 en 1622 ontworpen en uitgevoerd door de architect en beeldhouwer Hendrick de Keijser, ter nagedachtenis aan Willem van Oranje. Jaarlijks trekt het meer dan honderdduizend bezoekers.