Publieksprijs Connie Palmens 'Vriendschap'

AMSTERDAM, 4 NOV. De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek is dit jaar gewonnen door Connie Palmen met haar vorig jaar verschenen boek De Vriendschap. De prijs, een bedrag van 15.000 gulden en een beeldje van Jeroen Henneman, is zondag in het Amsterdamse Betty Asfalt Complex uitgereikt aan de schrijfster, die daarvoor kort haar tournee in Duitsland onderbrak.

De Vriendschap won eerder de AKO Literatuurprijs en de lezersprijs van het Vlaamse blad Humo. Van het boek zijn in anderhalf jaar tijd 345.000 exemplaren verkocht, een recordaantal in zo'n korte tijd.

De Publieksprijs wordt gesponsord door het dagblad Trouw. Dit jaar vulden 26.000 bezoekers van boekhandels en bibliotheken een stemformulier in, van wie 9 procent voor Palmen koos. Opvallend was dat zij in alle lezerscategorieën favoriet was. Zowel jonge als oude lezers, en zowel mannen als vrouwen vonden haar boek het beste.

Op de tweede plaats eindigde De paardenfluisteraar van Nicholas Evans die 5 procent van de stemmen kreeg. Renate Dorrestein werd derde met ruim 2 procent. Andere veel genoemde Nederlandse romans waren Zionoco van Leon de Winter en Het boek van violet en dood van Gerard Reve.