Oppositie wint in Bulgarije race om presidentschap

SOFIA, 4 NOV. Petar Stojanov (44) heeft gisteren met overmacht de tweede en beslissende ronde van de Bulgaarse presidentsverkiezingen gewonnen. De gezamenlijke kandidaat van de oppositie kreeg volgens de officiële uitslag 59,9 procent van de stemmen en versloeg de kandidaat van de regerende socialistische partij, Ivan Marazov (40,1 procent).

De socialisten (ex-communisten) gaven gisteravond, toen nog maar de helft van de stemmen was geteld, hun nederlaag al toe. Premier Zjan Videnov feliciteerde Stojanov met wat hij noemde diens “indrukwekkende overwinning”. Hij trok daaruit ook conclusies: Videnov wil het komende weekeinde het bestuur van zijn Bulgaarse Socialistische Partij om zijn vertrouwen vragen. Vervolgens wil hij - voor het eerst in jaren - in januari een partijcongres van de BSP bijeenroepen om de koers van de partij te bepalen. Verder kondigde Videnov “belangrijke, radicale en misschien pijnlijke beslissingen in het belang van het land” aan, met inbegrip van mogelijke kabinetswisselingen.

Na het tellen van de helft van de stemmen stond Stojanov, kandidaat van de Unie van Democratische Krachten (SDS), op 60,65 procent van de stemmen en Marazov, minister van cultuur in Videnovs kabinet, op 39,35 procent. Daarmee had Marazov een achterstand opgelopen die niet meer in te lopen was. In de eerste ronde, op 27 oktober, kreeg Stojanov bijna 44 procent van de stemmen en Marazov bijna 27 procent.

Terwijl zijn aanhangers in het centrum van Sofia uiting gaven aan hun vreugde over het resultaat van de verkiezingen zei Stojanov gisteravond op een persconferentie dat zijn eerste prioriteit ligt in de aansluiting van Bulgarije bij de NAVO en de Europese Unie. De toekomstige president vermeed tijdens de persconferentie directe kritiek op de regerende socialisten. Hij zei van plan te zijn een Raad van Nationale Redding te vormen, bestaande uit deskundigen, die de regering moet adviseren over de vraag hoe de zeer diepe economische crisis moet worden overwonnen. Stojanov suggereerde dat de Europese Unie een belangrijke rol moet spelen bij het bedwingen van de crisis.

Stojanov volgt in januari als president Zjeljoe Zjelev op, de oprichter van de SDS, die graag opnieuw president had willen worden, maar die van nieuwe kandidatuur afzag toen hij eerder dit jaar in voorverkiezingen door Stojanov werd verslagen. De oppositie had besloten met een gezamenlijke presidentskandidaat te komen om te voorkomen dat de socialisten zouden profiteren van verdeeldheid in oppositiekring. Zjelev heeft nog niet gereageerd op de overwinning van Stojanov. (Reuter, AP, AFP)