Onderzoek naar lagere accijnzen bij de grens

DEN HAAG, 4 NOV. Het ministerie van Financiën onderzoekt de mogelijkheid de accijnzen op autobrandstoffen in de grensstreek met Duitsland minder te verhogen dan in de rest van Nederland. Volgend jaar wordt een liter benzine vijftien cent duurder. Om te voorkomen dat automobilisten in de grensstreek massaal in Duitsland gaan tanken, wordt de mogelijkheid van een zone in Oost-Nederland met een geringere accijnsverhoging bekeken.

Niet bekend

Per 1 juli 1997 worden de accijnzen op benzine, diesel en lpg met respectievelijk elf, vijf en acht cent per liter verhoogd. Inclusief inflatiecorrectie en BTW bedraagt de prijsstijging vijftien, zeven en 9,5 cent. Het prijsverschil met Duitsland van een liter benzine zou oplopen tot ruim dertig cent. Om te voorkomen dat veel automobilisten in Duitsland gaan tanken - waardoor de schatkist inkomsten zou derven - onderzoekt Vermeend de mogelijkheid van een gedifferentieerde accijnsverhoging binnen Nederland. In een gebied op een afstand van bijvoorbeeld 10 of 17,5 kilometer vanaf de grens zou een lagere accijns worden geheven.

Op vakantie in Frankrijk 'ontdekte' Vermeend de mogelijkheid van verschillende accijnzen binnen één land. In het grensgebied met Spanje zijn de Franse accijnzen op benzine bijvoorbeeld lager dan in de rest van Frankrijk. Ook Italië heft aan zijn grenzen een lager accijns.