Mulisch besluit tournee door VS; 'De ontdekking' vergeleken met een soap opera

'The Discovery of Heaven' van Harry Mulisch. Vertaling Paul Vincent. 730 pp. $ 34,95. Uitg. Viking. ISBN 0-670-85668-1.

NEW YORK, 4 NOV. Het valt niet mee om na André Brink te moeten optreden. Harry Mulisch had zaterdagavond de pech dat hij op een Newyorks toneel werd voorafgegaan door deze Zuidafrikaanse schrijver, die met sonore stem voordroeg uit Imaginings of Sand, zijn eerste roman sinds de machtswisseling in Zuid-Afrika.

Maar Mulisch, gekleed in donker colbert en een gestreepte broek die hem nog langer deden lijken, gaf een briljante synopsis van The Discovery of Heaven, de Amerikaanse vertaling van zijn magnum opus De ontdekking van de hemel dat op 11 november in de Verenigde Staten verschijnt en nu al enkele zeer lovende recensies heeft gekregen. Hij vergeleek de achtergrond van een der hoofdpersonen, Onno Quist, met de Kennedy-dynastie, 'maar op een zeer Nederlandse, calvinistische manier'.

Harry Mulisch besloot een korte tournee door de Verenigde Staten in 92nd Street Y (moderne afkorting voor YMHA, Young Men's Hebrew Association), het centrum voor hedendaagse literatuur in New York aan de Upper East op Manhattan. Mulisch' lezing vond plaats in een serie voordrachten die dit seizoen verder ook onder anderen Harold Pinter, Neil Simon, Margaret Atwood, Julian Barnes en A.S. Byatt naar het podium van de ruim 500 plaatsen tellende Kaufmann Concert Hall van het literatuurcentrum zal brengen. Het was een ideaal publiek, bestaande uit een in gemakkelijke truien en sportcolberts gestoken, merendeels grijsharige, intellectuele elite.

Mulisch werd ingeleid door de heer Biegman, Nederlands ambassadeur bij de Verenigde Naties. Diens stelling, dat hij zich niet wilde concentreren op de achtergrond van de schrijver maar op een van diens favoriete personages, God, deed even vrezen voor een staaltje hoogdravende Hollandsheid. Maar gelukkig liet Biegman daarop een eigen anekdote volgen, over de manier waarop God middels zijn assistenten een spelletje met ons speelt - onderwerp van Mulisch' 900 pagina's tellende boek. De inleider legde de nadruk op de lengte van De Ontdekking van de Hemel (de Engelse versie telt 730 bladzijden): alleen Norman Mailer kan hier prat gaan op zulke lijvigheid.

Niet bekend

Na de vroege, juichende kritieken zijn nu besprekingen op komst in de boekenbijlage van de New York Times en in The New Yorker (door John Updike). En als we de publiciteitsagent van Viking/Penguin Books (die volgend jaar de paperback uitbrengt) mogen geloven: Hollywood is calling.

    • Reineke Hollander