Mogelijk absolute meerderheid; Joegoslavië: zege van Milosevic

BELGRADO, 4 NOV. De partijen van de Servische president, Slobodan Milosevic, en zijn vrouw, Mirjana Markovic, stevenen af op een grote overwinning bij de parlements- en gemeenteraadsverkiezingen die gisteren in Joegoslavië (Servië en Montenegro) zijn gehouden.

Er is nog slechts een klein deel van de stemmen geteld, maar volgens die nog zeer voorlopige uitslagen hebben de Servische Socialistische Partij (SPS) van Milosevic en de partij Joegoslavisch Links (JUL) van Mirjana Markovic, samen met hun bondgenoot Nieuwe Democratie (ND) meer stemmen gekregen dan alle oppositiepartijen bij elkaar. Die zege kan de regerende partijen de absolute meerderheid in het federale Joegoslavische parlement geven die Milosevic nodig heeft om volgend jaar president van Joegoslavië te worden.

“We hebben een overweldigende voorsprong”, zo meldde een woordvoerder van de SPS nadat de stembussen waren gesloten.

De zege komt verre van onverwachts, gezien Milosevic' absolute controle over de media en het succes in zijn pogingen de oppositiepartijen te marginaliseren. De democratische oppositie heeft zich samengevoegd in een verkiezingscoalitie, Zajedno (Samen), die aanvankelijk werd geleid door de populaire bankier Avramovic. Toen deze echter wegens zijn hoge leeftijd aftrad, nam de populariteit van Zajedno duidelijk af.

Milosevic voorspelde gisteren al “een historische overwinning” voor de coalitie van zijn SDS en de communistische JUL van zijn vrouw. “De verkiezingen zijn van groot belang voor de toekomst van ons land en de stabiliteit in de hele regio”, aldus Milosevic.

De opkomst was met ruim 60 procent veel lager dan bij vorige verkiezingen, een duidelijk signaal van de apathie onder de kiezers als gevolg van de slechte economische situatie. Milosevic heeft zijn zege mede te danken aan de boycot van de Albanezen van Kosovo. Zij boycotten al jaren verkiezingen in Servië uit protest tegen de onderdrukking door de Serviërs. In de praktijk betekent dat dat de SDS, populair bij de Servische minderheid in Kosovo, zonder enige moeite de vijftien voor Kosovo gereserveerde zetels in het federale parlement binnenhaalt. Een leider van de oppositie klaagde gisteren dat de SDS “met een 15-0 voorsprong” aan de verkiezingen begon.

Woordvoerders van Zajedno zeiden gisteren tijdens een persconferentie in Belgrado dat tijdens de stemming talrijke onregelmatigheden hadden plaatsgehad. De tachtig waarnemers van de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE kwamen volgens de woordvoerders van Zajedno te laat om een oordeel te kunnen vellen over het eerlijke verloop van de verkiezingen. Een woordvoerder van de moslims in de regio Sandzak zei dat de helft van de moslimkiezers niet op de kieslijst voorkwam en aldus niet kon stemmen. (Reuter, AFP, AP)