Leven ontregeld in Israel na alarm over terreuractie

TEL AVIV, 4 NOV. Uit vrees voor een aanslag van de Islamitische Jihad in een van Israels grote steden is het openbare leven er gisteren en in iets mindere mate ook vandaag nog door buitengewoon scherpe veiligheidsmaatregelen ernstig ontregeld.

Veiligheidsdiensten waarschuwden de Israeliërs via de radionieuwsdiensten voor een ophanden zijnde aanslag en riepen op tot buitengewone waakzaamheid. Volgens deze functionarissen is een eenheid van de fundamentalistische terreurorganisatie Islamitische Jihad erin geslaagd vanuit de westelijke Jordaanoever Israel binnen te dringen.

Wegcontroles veroorzaakten files van tientallen kilometers voor de toegangswegen tot Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa. Uit angst voor zelfmoordaanslagen werden bussen zoveel mogelijk gemeden en ontweken de Israeliërs warenhuizen, bioscopen en restaurants. Premier Netanyahu, die de verkiezingen won met de slagzin 'vrede met veiligheid', lanceerde nu de leus dat “de beveiliging van het leven voorrang heeft op de kwaliteit van het leven”. Als gevolg van de uitgebreide landelijke veiligheidsmaatregelen heeft de economie tientallen miljoenen guldens verloren. Bedrijven en kantoren konden wegens het te laat of niet komen van de werknemers niet draaien.

Premier Netanyahu beschuldigde, zoals Yasser Arafat eerder had gedaan, buitenlandse kringen ervan achter de beraamde aanslag te zitten. Hij riep de Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, op zijn invloed in Teheran aan te wenden om een aanslag in Israel te voorkomen. De Amerikaanse diplomatie werd om dezelfde reden benaderd.

Vandaag wordt in Jeruzalem de indruk gewekt dat wegens deze koortsachtige activiteit de terreureenheid van de Islamitische Jihad niet het sein heeft gekregen om tot het uitvoeren van de aanslag over te gaan. De verwarring is echter nogal groot, omdat legerkringen vandaag nog zeggen dat het gevaar nog niet is geweken.

Professor Ariel Merari, een van Israels deskundigen op het gebied van internationaal terrorisme, heeft vandaag scherpe kritiek uitgeoefend op het gedrag van de regering-Netanyahu. Volgens hem spelen de genomen veiligheidsmaatregelen, die het land ontregelen, precies terroristische organisaties in de kaart die zo zonder een schot te lossen het land uit zijn evenwicht weten te brengen.