LE NOUVEL OBSERVATEUR

De door velen gebrachte offers werpen nu vruchten af, meldde koningin Beatrix in de jongste Troonrede, en dat goede nieuws druppelt nu langzamerhand ook door in buitenlandse media. Na The Economist ('Too good to be true?') en Le Monde ('Le modèle hollandais') is het dit keer Le nouvel Observateur dat de Nederlandse sociaal-economische prestaties belicht ('Le bonheur est dans les tulipes....TE: Was het amper een decennium geleden nog 'Dutch disease' en 'Hollanditis', nu kan men volgens directeur Sancerre van de Franse bank BNP in Nederland spreken van “een Nederlands wonder”. Op haar rondgang langs bankiers, economen en politici komt redacteur Natacha Tatu tot vier factoren achter dit wonder: de consensus over loonmatiging, de bezuinigingsrondes van de overheid, de deregulering op de arbeidsmarkt en de hardheid van de gulden. Relativerende woorden tekent zij op uit de mond van de Franse ambassadeur in Nederland, Bernard de Montferrand: “Ze voeren hetzelfde beleid als in Frankrijk, ze zijn er alleen veel eerder mee begonnen dan wij.”