Kok drie dagen op bezoek in Japan

OSAKA, 4 NOV. Minister-president Kok is vanmorgen in Osaka aangekomen voor een driedaags werkbezoek aan Japan. De premier heeft morgen in Tokio een audiëntie bij keizer Akihito en een ontmoeting met premier Ryutaro Hashimoto. Kok wordt vergezeld door minister van Mierlo (Buitenlandse zaken) die al eerder in Japan aankwam.

Kok arriveerde vanmorgen op het vliegveld Kansai, nabij de stad Osaka, dat op een kunstmatig eiland in zee is gebouwd. Na aankomst kreeg Kok een uitgebreide introductie over de bouw van deze luchthaven, die twee jaar geleden werd geopend. “We zijn in Nederland aan het nadenken over de toekomst en een off-shore vliegveld is een van de opties”, aldus Kok die zich vooral geïnteresseerd toonde in de financiële aspecten van de bouw. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om enkele Nederlandse zakenlieden bij het luchthavenbedrijf te introduceren met het oog op toekomstige uitbreidingsplannen. De vraag of er bij de bouw van het Japanse vliegveld tot dusver gebruik is gemaakt van buitenlandse kennis werd door vice-president Kimura van de luchthaven echter beleefd omzeild.

Vanaf het vliegveld bracht Kok eerst een bezoek aan de havenstad Kobe, die in januari 1995 zwaar werd getroffen door een aardbeving waarbij ruim vijfduizend mensen om het leven kwamen. De premier reisde vervolgens door naar de stad Osaka waar hij een bezoek bracht aan het elektronicabedrijf Matsushita. Matsushita heeft wegens een lange samenwerking met Philips nog immer een speciale band met Nederland, zoals gesymboliseerd door een standbeeld van Anton Philips bij het bedrijf.

Terwijl de Tweede Kamer vandaag debatteert over de aanleg van de hogesnelheidslijn zal premier Kok later op de avond met de Japanse versie van deze trein, de Shinkansen, naar Tokio reizen. De Shinkansen werd ruim dertig jaar geleden gebouwd. De ingebruikneming had plaats voor de Olympische Spelen in Tokio in 1964. De trein loopt over een geheel apart spoor waarvan grote delen verhoogd zijn aangelegd met gebruik van betonnen pijlers. Na een door de gouverneur van Osaka aangeboden diner zullen Kok en Van Mierlo de 515 kilometer naar Tokio in exact tweeëneenhalf uur afleggen. Het treinstel waarmee zij reizen heet Nozomi, ofwel 'Verlangen'.