KLM en Transavia: Boeing 737's in orde

De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia hebben dit weekeinde hun geïnspecteerde Boeing 737's in orde bevonden. De inspectie naar de werking van een onderdeel van de richtingsroeren volgde op een zogeheten servicebulletin van de Amerikaanse vliegtuigbouwer.

Boeing had de vliegtuigmaatschappijen in het servicebulletin geadviseerd de inspectie binnen tien dagen uit te voeren. Boeing kwam met het advies na uitvoerige testen die de vliegtuigbouwer uitvoerde na twee vliegongelukken in Amerika in 1981 en 1984 waarvan de oorzaak nog niet is opgehelderd. In die testen kwam aan het licht dat bij extreem lage temperaturen een onderdeel van de richtingsroeren een bepaalde afwijking zou kunnen vertonen. Over de hele wereld vliegen ongeveer 2700 vliegtuigen van het type 737.