Italië wil nog deze maand lire in EMS

ROME, 4 NOV. Italië zal zijn Europese partners binnen een paar weken, waarschijnlijk midden deze maand, verzoeken om de lire weer op te nemen in het Europese muntstelsel. De richtkoers zou volgens Rome iets meer dan 1.000 lire voor een Duitse mark moeten zijn.

Minister van Schatkist Carlo Azeglio Ciampi heeft dat gezegd in een interview met de Duitse krant Die Welt am Sonntag. Hij zei dat Rome zijn verzoek zou indienen zodra de begroting voor volgend jaar is aangenomen, “waarschijnlijk half november”. Sommige politici verwachten dat er meer tijd nodig zal zijn voor het begrotingsdebat.

Door concurrenten van Italiaanse bedrijven, met name in Frankrijk, is de afgelopen maanden sterk aangedrongen op een hogere richtkoers voor de lire. Voor Parijs zou een koers rond de 950 lire voor een mark aanvaardbaar zijn. Prominente Italiaanse ondernemers vinden dat een te dure lire. De werkgeversorganisatie Confindustrie vindt 1.050 lire voor een mark een realistische koers. De werkgevers waarschuwen dat anders de concurrentiepositie van Italië in gevaar komt.

De lire is in september 1992 gedwongen uit het Europese muntstelsel te gaan. Landen die willen deelnemen aan de Economische en Monetaire Unie moeten hun munt minimaal twee jaar in de smalle band van het EMS hebben. Ciampi zei vol vertrouwen te zijn dat Italië van begin af aan, in 1999, kan meedoen aan de EMU. Wanneer in het voorjaar van 1998 wordt besloten welke landen zullen meedoen aan de EMU, zal Italië zich “in een zodanige toestand presenteren dat het een positief oordeel verdient”, zei Ciampi. De inflatie kan volgende maand dalen naar 2,8 procent op jaarbasis en het inflatiepercentage voor heel 1996 zal volgens Ciampi uitkomen op 3 procent. In juni was de prijsstijging nog 4,5 procent. “We moeten dan in 1997 nog maar een half procent kwijtraken,” zei Ciampi. “Dat is wat ik nou een cultuur van stabiliteit noem.” Hij voorspelde dat het begrotingstekort, dat dit jaar nog rond de zes procent ligt, volgend jaar zal dalen tot de vereiste drie procent. De speciale Euro-belasting die die daling mede mogelijk moeten maken, zal volgens Ciampi een tijdelijke lastenverzwaring voor gezinnen betekenen van 0,6 à 0,7 procent, volgens hem een aanvaardbaar offer voor Europa. De Italiaanse centrale bank en de werkgeversorganisatie Confindustrie hebben de afgelopen dagen de groeivoorspelling voor komend jaar in twijfel getrokken. Het kabinet gaat uit van een groei van rond de twee procent. De centrale bank en de werkgevers verwachten dat die eerder rond de één procent zal liggen.

    • Marc Leijendekker