Hulporganisaties weg; Tutsi-rebellen zeggen Goma te beheersen

GOMA, 4 NOV. Na de steden Uvira en Bukavu lijkt ook Goma, de hoofdstad van de provincie Noord-Kivu, in handen van de Tutsi-strijders te zijn gevallen. De Tutsi-rebellen claimden vandaag in een interview met de BBC dat zij Goma op het Zaïrese regeringsleger hebben veroverd.

Volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) hebben bijna een miljoen Rwandese en Burundese Hutu-vluchtelingen en Zaïrese burgers zich inmiddels verzameld in de baai van Saké, aan het Kivu-meer ten noorden van Goma. Zij zijn op de vlucht geslagen voor de gevechten tussen de rebellen en het Zaïrese leger in Oost-Zaïre.

De Tutsi-rebellen hebben buitenlandse hulporganisaties opgeroepen terug te keren naar de provincies Noord- en Zuid-Kivu. Laurent Désiré Kabila, die zegt de leider te zijn van de Alliantie van Democratische Krachten voor de Bevrijding van Congo-Zaïre (ADFL), deed vandaag vanuit Bukavu in een interview met de BBC een beroep op buitenlandse hulporganisaties om terug te keren in Uvira en Bukavu. “Wij garanderen hun veiligheid, zodat zij kunnen landen en de luchthaven in Kilimba nabij Uvira kunnen gebruiken, evenals die in Goma, dat geheel onder onze controle is”, aldus Kabila.

Journalisten die tot zaterdag in Goma waren, maakten melding van de aanwezigheid van soldaten in Rwandese uniformen in de stad. De Rwandese regering ontkende gisteren echter opnieuw dat haar leger de rebellen in Zaïre steunt in de strijd.

De honorair consul van Frankrijk in Goma, Patrick Lumes, zei gisteren dat de gevechten in Goma sinds zaterdagavond zijn bedaard. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft zaterdag 130 buitenlanders, onder wie medewerkers van hulporganisaties, tien journalisten en enkele buitenlanders die niet voor hulporganisaties werkten, uit Goma geëvacueerd naar de Rwandese grensplaats Gisenyi. Zij zullen van daaruit naar Kigali worden gebracht. Volgens Lumes was gisteren nog een vijftigtal buitenlanders in Goma aanwezig.

In de nacht van zaterdag op zondag waren schoten van zware wapens te horen in de omgeving van de luchthaven van Bukavu, de hoofdstad van de provincie Zuid-Kivu. De Tutsi-rebellen claimen dat deze stad sinds woensdag in hun handen is. De Zaïrese regering ontkende vrijdagavond echter dat het leger de controle over de stad heeft verloren. Morgen begint in Kenia een regionale conferentie over het conflict in het gebied van de Grote Meren. (AFP, Reuter)