HORS D'OEUVRE VARIÉ

Restaurants in de Provence plaatsen geregeld hors d'oeuvre varié op het menu. Elke restaurateur geeft daaraan zijn eigen invulling, al keren tapenades, auberginepuree, tabouleh, kleine geroosterde visjes en champignons of courgettes à la Grecque steeds weer terug.

Uit de keur aan hapjes kan, als bij een lopend buffet, ieder zijn of haar keus maken. Een idee voor een lunch of diner met veel personen. Alles kan stressloos voorbereid worden. In de Auberge de la Loube in Buoux kreeg mijn gezelschap een blad met zo'n twintig potjes en schaaltjes voorgezet:

gekookte kikkererwten met schijfjes wortel, olie en bieslook

auberginepuree ('kaviaar')

gekookte kwarteleitjes

kerstomaatjes in diverse kleuren

komkommer, olie en bieslook

gekookte plakjes wortel, knoflook, olie en bieslook

gekookte bietjes en blokjes met olie, snippers sjalot en bieslook

geroosterde paprika's

roosjes van gare bloemkool met olie en pesto

uiencompôte

tonijn naturel (uit blik)

mengsel van inktvis en mosselen in een vinaigrette (viswinkel)

vismousse (brandade)

gekookte tarwekorrels vinaigrette, mosterd en met bieslook

tabouleh

groene en zwarte (olijven)tapenade

meloen met ham

fromage frais met bieslook

beignets van courgettebloemen

Serveer er stokbrood en roséwijn bij. Van sommige gerechten verschenen eerder recepten in deze rubriek. Olijfolie en kruiden, zout en peper zijn de smaakmakers. Alles wordt koud geserveerd. De rest spreekt voor zich.

    • Annelène van Eijndhoven