Dani beslist wedstrijd en krijgt kritiek

TILBURG, 4 NOV. Het spel van Ajax is nog steeds belabberd, maar het kost de Amsterdammers tegenwoordig geen punten meer. Tegen Willem II stond de landskampioen in Tilburg het grootste deel van de wedstrijd onder druk, maar de Amsterdamse formatie won wel. Na 24 seconden in de tweede helft besliste de Portugees Dani met zijn eerste competitiedoelpunt het slordige duel: 0-1.

Een teenblessure van Witschge betekende dat Dani een basisplaats kreeg en dat Ronald de Boer als linkshalf opereerde. De jonge Portugees, die de afgelopen weken veel kritiek had gekregen, speelde opnieuw de wedstrijd niet uit. In de 63ste minuut werd hij vervangen door Reuser. Ondanks zijn gave treffer - met de buitenkant van zijn linkervoet aaide hij de bal in de rechterhoek - was Dani weer te veel bezig met aanvallen en te weinig met verdedigen. Het oude verhaal, volgens trainer Van Gaal, die het zijn gehoor nog één keer wilde uitleggen. “Ik heb het al honderd keer gezegd, maar Dani zal moeten leren hoe te handelen bij balverlies. Reuser doet dat beter. Ik heb kritiek gehad toen ik Dani buiten de ploeg liet, maar helaas krijg ik meestal gelijk in de voetballerij.”

Al in de eerste minuut leken de smalle beentjes van de Ajacied te breken bij een charge van Feskens, maar de Portugees strompelde verder en vermeed zo veel mogelijk de duels met de Tilburger. Feskens durfde zijn opponent te bekritiseren. “Dani verdedigde heel slecht mee. Hij heeft er nog geen kijk op, maar ja, hij scoorde wel.”

Feyenoorder Vos besliste al in de vierde minuut de uitwedstrijd tegen FC Groningen. De ploeg van trainer Haan trok zich vervolgens met succes 86 minuten terug in de verdediging. Met name Vos en Larsson verzuimden de voorsprong uit te bouwen. De Poolse Feyenoord-invaller Saganowski schrok zelfs van een leeg doel en schoot in het zijnet. FC Groningen verdiende op zijn minst een gelijkspel, maar kwam niet verder dan een schot tegen de paal van Atteveld.

Roda JC heeft zich zaterdagavond gerevancheerd voor het debacle vorige week bij PSV (8-0). De Graafschap, dat zeven duels op rij ongeslagen was, werd in Kerkrade met 3-0 verslagen. Achterberg leidde Roda voor de laatste keer. Hij heeft het werk nu overgegeven aan de Hagenaar Jol, die zaterdag op de tribune zat.

In de tweede helft was Roda veel beter dan De Graafschap. In de 52ste minuut rondde Van Houdt fraai een vloeiende aanval af na aangeven van Van Hoogdalem (2-0). Door Sibon en invaller Vurens had Roda al snel verder kunnen uitlopen, maar pas een minuut voor tijd knalde invaller Vrede de derde treffer achter Olyslager. “Ik ben blij en opgelucht dat ik met een overwinning mijn oude functie weer kan oppakken”, zei Achterberg na afloop. “De jongens waren scherp en hebben mij toch ook een beetje in ere hersteld.”

Na ruim een half jaar heeft FC Utrecht voor eigen publiek weer eens een competitiewedstrijd gewonnen. Tegen NAC werd het een verdiende 3-1. Arnold bracht NAC nog op voorsprong. De Australische aanvoerder nam de bal uit een voorzet van Abdellaoui ineens op zijn schoen: 0-1. Na twee gemiste kansen van Hernandez en eentje van Mols kwam Utrecht na ruim een kwartier langszij. Visser benutte knap een fraaie dieptepass van Witschge, die deze keer een vrije rol had voor zijn verdediging. Tien minuten later volgde een doelpunt van Robbemond, die na een pass van Boussatta dwars door het midden vrij op Karelse mocht afgaan: 2-1. Acht minuten later was het weer raak. Mols kopte bij de tweede paal zijn zevende competitiegoal binnen: 3-1. (ANP)