BT beheerst Britse markt

LONDEN, 4 NOV. Politici, aandeelhouders en vakbonden zijn het zelden met elkaar eens. Maar voor British Telecom maken ze een uitzondering. BT roemen ze eensgezind als de meest succesvolle geprivatiseerde onderneming van het Verenigd Koninkrijk.

Dat de Britse regering in 1984 vier miljard pond incasseerde door de helft van de staatsfirma naar de beurs te brengen, gold destijds in Europa als een doorbraak. Andere landen zijn sindsdien gevolgd met de verzilvering van hun nationale trots en het afbreken van de staatsmonopolies. De fusie van BT met het Amerikaanse MCI maakt definitief een einde aan een tijdperk dat door regulering en marktbescherming werd gemarkeerd.

Twaalf jaar na de beursintroductie heeft het bedrijf een marktwaarde van 22,8 miljard pond. De omzet bedroeg in het laatste boekjaar 14,4 miljard pond en het bedrijfsresultaat reikte tot ruim 3,1 miljard pond. Er werken 128.000 mensen, van wie 125.000 in het Verenigd Koninkrijk.

Ondanks de beëindiging van het binnenlandse telefoonmonopolie beheerst BT nog steeds het leeuwendeel van de Britse markt. Het bedrijf heeft 92 procent van de particuliere bellers aan zich gebonden en 76 procent van de telecommunicerende bedrijven. Meer dan honderdvijftig bedrijven vechten om de rest van de markt.

De laatste jaren heeft British Telecom sterk geïnvesteerd in internationale expansie. Met het oog op deregulering en privatisering in de continentale, Europese markten ging het bedrijf allianties aan in Duitsland, Spanje, Italië, Nederland en Frankrijk. Anderhalve maand geleden vormde BT in Nederland een samenwerkingsverband met de Nederlandse Spoorwegen. Een week later kochten de Britten voor 1,1 miljard pond een aandeel van 25 procent in de Franse telecommunicatiefirma Cegetel.

Een eerdere poging van British Telecom om het internationaal draagvlak ook buiten Europa te verbreden mislukte nog geen half jaar geleden. Een fusie met het Britse Cable & Wireless dat sterk is vertegenwoordigd in het Verre Oosten, ketste op het laatste moment af. De beide bedrijven zouden een gezamenlijke beurswaarde van 34 miljard pond hebben gehad. Vorige week kondigde Cable & Wireless een fusie aan van dochteronderneming Mercury met drie Britse kabelmaatschappijen. Doel van die combinatie is om BT beter te kunnen beconcurreren op de binnenlandse markt.

Het samengaan van BT en MCI leidt tot een sterke stijging van de schuldenlast van British Telecom: van 948 miljoen tot 6,6 miljard pond. Alleen al het extra dividend van 35 pence per aandeel waarmee BT haar 2,4 miljoen beleggers wil verwennen, kost al 2,2 miljard pond. De onderneming reserveert in het kader van de fusie 200 miljoen pond voor herstructureringskosten. Daar tegenover staat dat de onderneming de komende vijf jaar 1,5 miljard pond denkt te kunnen bezuinigen door de krachtenbundeling.

    • Dick Wittenberg