Bosnië klaagt over 'diktat' Amerikanen

SARAJEVO, 4 NOV. De Bosnische onderminister van Defensie, Hasan Cengic, zal onder zware druk van de Amerikaanse regering worden ontslagen. Maar de Bosnische president, Alija Izetbegovic, heeft duidelijk gemaakt dat hij die Amerikaanse druk ziet als een 'diktat'.

Izetbegovic zei gisteren in Sarajevo dat hij Cengic niet zelf kan ontslaan, omdat de grondwet hem die bevoegdheid niet geeft. De onderminister kan alleen worden ontslagen in het kader van een wijziging van de regering waarvoor het parlement toestemming moet geven. Als het tot een ontslag komt, zal Cengic “een andere functie krijgen”, zo beloofde Izetbegovic. Hij prees zijn onderminister: “Hij en ik zijn soldaten, niets anders. We moeten doen wat we moeten doen.”

De Amerikaanse regering eist al geruime tijd dat Cengic wordt ontslagen. Washington verwijt de Bosnische onderminister zijn nauwe banden met Iran. Bovendien zou Cengic de militaire samenwerking tussen de moslims en de Bosnische Kroaten binnen de Bosnische federatie saboteren. De Amerikaanse regering weigert Bosnië voor honderd miljoen dollar aan wapens te leveren zolang Cengic niet wordt ontslagen. Een Amerikaans schip met deze wapens aan boord verliet vorige week de haven van Ploce zonder de lading te hebben gelost. Ook de opleiding van Bosnische militairen door de Amerikanen ligt als gevolg van het conflict stil.

Izetbegovic bestempelde de Amerikaanse eis gisteren in een vraaggesprek met de Bosnische radio onomwonden als “een diktat” waarvoor de Bosniërs zich echter volgens hem “niet hoeven te schamen”. Hij voegde daaraan toe dat de betrekkingen tussen Sarajevo en Washington geen blijvende schade zullen ondervinden van de affaire-Cengic. “Sommigen zouden graag zien dat we met de Verenigde Staten gebrouilleerd raken. Maar dat zullen we niet laten gebeuren.”

Izetbegovic sprak tegen dat Cengic, zoals de Amerikaanse regering beweert, nauwe banden met Iran onderhoudt. “Het is niet waar. Ons is [door de Amerikanen] gevraagd onze militaire banden met Iran te verbreken en dat hebben we gedaan. We hebben de keus moeten maken tussen samenwerking met Iran en samenwerking met de Verenigde Staten. We hebben voor de Verenigde Staten gekozen, omdat zij ons bescherming voor het geval van toekomstige agressie garanderen”, aldus de Bosnische president.

De Iraanse regering veroordeelde dit weekeinde de “beledigende en onderdrukkende” houding van de Verenigde Staten en drong er bij de Bosnische regering op aan niet voor de Amerikaanse eis te zwichten. (Reuter, AFP)