Blonde krullen

Wie is ook weer Gordon? Dat was de voornaamste vraag die zich opdrong toen duidelijk werd dat de archeologen en het Leidse Rijksmuseum voor Oudheden het Romeinse bronzen masker, dat vorige week in de Leidse Roompolder werd gevonden, Gordon hadden gedoopt.

In krantenverslagen had archeoloog Tom Hazenberg laten weten dat hij toen hij het masker zag, het direct 'Gordon' doopte, omdat het masker zo op Gordons gezicht leek, met 'diens prachtige blonde krullen' en 'diens wat pafferige gezicht'.

Ik begrijp dat het goedbedoeld is, om het Romeinse, anonieme vizier, waarschijnlijk van een cavalerie-officier, de naam van een populaire ster te geven, om zo meer mensen te interesseren voor de archeologische vondst. “Het moet op iemand lijken, wil iemand komen kijken,” luidde het commentaar Van Kooten en De Bie op de naamgeving van het masker gisteravond in hun tv-uitzending.

Maar mijn probleem was dat mijn nieuwsgierigheid naar de archeologische vondst (Hoe oud is het?; van wie was het?; waarvoor werd het gebruikt?; wie heeft het om welke reden in de grond gestopt?) meteen overschaduwd werd door de vraag: wie is Gordon? Op basis van de foto's van het masker die ik zag (onder andere in de wetenschapsbijlage van deze krant op zaterdag) kon ik me wel een gezicht, van een jonge man met krullen voor de geest halen. Maar wat zong hij? Waarom was hij populair?

Was hij de zanger van Een eigen huis, een plek onder de zon?, of van Als ik wakker wordt naast jou dan droom ik nog? Of misschien de zanger van Dit is een nacht, die je normaal alleen in films verwacht en Kedengedeng Kedengedeng? In ieder geval was het niet André Hazes, want die heeft geen blonde krullen: zoveel weet ik nog wel van Nederlandstalige popmuziek. Maar verder schoot mijn kennis van de Nederlandse poparcheologie schromelijk tekort, zodat ik niet eens aan de echte archeologische vondst toe kon komen.

Maar goed, inmiddels heb ik me in het weekeinde bijgespijkerd. Gordon had een hit getiteld Kon ik maar even bij je zijn, waarvan een kwart miljoen platen verkocht zijn, en die nu in de begrafenissen top-tien staat.

    • Paul Steenhuis