Betalen via Internet slaat niet erg aan

I-pay, het systeem van elektronisch betalen via Internet, slaat niet erg aan. Dat blijkt tijdens een proefneming met het systeem die de Nederlandse banken eind juni voor een periode van zes maanden zijn begonnen. Planet Internet, een van de toegangverschaffers tot Internet, melde zaterdag dat het aantal boekingen volgens ruwe schattingen zo'n 1000 is.

Het aantal mensen dat zich heeft aangemeld voor deelneming aan de proef is 6500. De oorzaak van de geringe belangstelling is volgens Planet Internet niet zozeer gelegen in de betalingsmethode zelf. “De belangrijkste oorzaak voor de geringe animo voor I-pay is het aanbod van produkten. Er zijn te weinig leuke dingen voor kleine bedragen te koop. Bovendien zijn waren die bij uitstek geschikt zijn voor thuiswinkelen als boeken en cd's niet goedkoop genoeg.” Deelnemende winkeliers bevestigen dat het betalingssysteem goed werkt, maar dat de klandizie voor het winkelen op Internet over het algemeen tegenvalt. Het aantal betalingen bedraagt gemiddeld hooguit een paar per dag per deelnemer, zo meldt Planet Internet. I-pay is op verzoek van de Nederlandse banken opgezet door Interpay. Bij het betalen van Internet-diensten speelden creditcards een grote rol. Die betaalmethode is echter erg fraudegevoelig.