ASTRID SERIESE

Astrid Seriese: Into Temptation. Brigadoon Vocal, BIS 020.

Het is een intrigerende repertoire-keuze die ten grondslag ligt aan Into Temptation, de nieuwe cd van Astrid Seriese: van de dertien nummers zijn er vijf van Tom Waits en vijf van Kurt Weill. De multifunctionele vocaliste, die veel meer dan alleen jazz zingt, geeft er om te beginnen blijk van dat ze haar klassieken kent - en daarvan niet alleen het overbekende. Wat bijvoorbeeld van Weill is gekozen, werd slechts twee keer in samenwerking met Brecht geschreven (zoals het vaak gezongen Seeräuber Jenny, hier in het Engels, en bijna dartel van uitdagendheid); twee stammen er uit de tijd dat de componist in Frankrijk werkte en één is afkomstig uit zijn Amerikaanse musical-oevre.

Met hoorbare toewijding en met een lenige, gevoileerde stem zingt Seriese de nummers in vaak verrassend vernieuwde arrangementen, waaraan door een reeks oosterse snaarinstrumenten een exotische klank is verleend. Soms dreigt haar zang op kousevoeten, door de aanhoudende intimiteit, een beetje monotoon te worden, maar misschien komt dat ook omdat ze veel van haar belangrijkste troeven al uitspeelt in het wulps kronkelende titelnummer (van Tom Waits). Producent Peter Meuris van de Nits legde de zangstem in een dromerig warm bedje.

    • Henk van Gelder