Archeologen: houd Archeon open

ZOETERMEER, 4 NOV. Staatssecretaris Nuis (Cultuur) wil bemiddelen om het archeologisch themapark Archeon in Alphen aan den Rijn van de ondergang te redden. Financiële steun ligt volgens hem niet voor de hand. “Archeon is per slot van rekening een gewone commerciële onderneming”.

Nuis reageerde hiermee op een oproep van de archeologen in dienst van gemeentebesturen aan de bewindsman om met geld over de brug te komen. Het Convent van gemeentelijke Archeologen vindt het themapark, dat vorige week zondag dichtging, van grote waarde en onmisbaar. “Een sluiting zou niet alleen kapitaalsvernietiging betekenen, maar ook het imago van de Nederlandse archeologie schaden”, aldus de archeologen in een brief aan de staatssecretaris.

Het Convent schrijft dat het themapark in zijn korte bestaan een grote bijdrage heeft geleverd aan de educatie op het gebied van cultuurhistorie. Verder heeft het park bewerkstelligd dat cultuurhistorie in Nederland bij meer mensen onder de aandacht is gekomen.

De archeologen vinden dat Nuis, nu hij extra financiën heeft vrijgemaakt voor de archeologie, ook een constructieve oplossing moet vinden voor de problemen van Archeon. De brief is ook verstuurd naar de gemeente Alphen en ABN Amro Projectontwikkeling. Deze twee partijen verzoeken zij bovendien hun standpunten over de toekomst van Archeon te heroverwegen. (ANP)